Το 2008 με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, κατόπιν σύστασης της ΕθνικήςΕπιτροπής Εμβολιασμών, εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το εμβόλιο κατά του ιού HPV (Human Papiloma Virus), ακολουθώντας την παγκόσμια τακτική για την πρόληψη από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο ιός HPV είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη, μετά τον καρκίνο του μαστού, σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών.

Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη περίπου 300.000 γυναίκες πεθαίνουν ετησίως από αυτόν τον καρκίνο, δηλαδή, μια γυναίκα πεθαίνει κάθε περίπου 20 λεπτά!

Ο ιός HPV είναι πολύ μεταδοτικός. Η μετάδοσή του γίνεται μέσω σεξουαλικών επαφών, οι οποίες όμως δεν είναι απαραίτητο να είναι ολοκληρωμένες. Αρκεί και η απλή επαφή των γεννητικών οργάνων δύο ατόμων, ενώ ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω χεριών.

Η μόλυνση από τον ιό HPV αποτελεί το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Από τις γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές, το 80% έχουν κολλήσει τον ιό, είναι φορείς δηλαδή. Μόνο το 15% από αυτές θα το εκδηλώσουν στον τράχηλο, γεγονός που διαπιστώνεται με το Pap τεστ. Κι από αυτές, μόνο το 15% θα εμφανίσει τελικά καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, συνιστάται ως ιδανική για τον εμβολιασμό, η ηλικία των 12-13 ετών. Ο λόγος; Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι ο μέσος χρόνος έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι τα 15,5 έτη (έρευνα Πανεπιστημίου Αθηνών – 2008). Στόχος μας, να προλάβουμε την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος πριν από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Για την πρόληψη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κυκλοφορούν δύο σκευάσματα: το Cervarix και το Gardasil.

  • Το πρώτο, γνωστό ως “διδύναμο“, προστατεύει έναντι των πλέον ογκογόνων τύπων 16 και 18.
  • Το δεύτερο, γνωστό ως “τετραδύναμο“, προστατεύει έναντι των τύπων 16, 18, 6 και 11, καθώς και των γεννητικών κονδυλωμάτων, που όμως δεν μεταπίπτουν σε καρκινικές μορφές.

Το εμβόλιο γίνεται σε δυο ή τρεις δόσεις, ανάλογα με την ηλικία έναρξης, μέσα σ’ ένα εξάμηνο. Καλύπτεται 100% από τα ασφαλιστικά Ταμεία για τις ηλικίες 12-26 ετών (θα τροποποιηθεί από το 2016 το ηλικιακό φάσμα κάλυψης, συγκεκριμένα θα μειωθεί).

Η ελληνική γονεϊκή κοινότητα στάθηκε αρχικά σκεπτική απέναντι στο συγκεκριμένο εμβόλιο. Ένα μικρό μέρος των γονιών απαιτούσε μεγαλύτερο κύκλο χρόνου σαν νέο φάρμακο, το μεγαλύτερο όμως μέρος -δυστυχώς- σύρθηκε συναισθηματικά, επηρεασμένο από ανυπόστατες και ατεκμηρίωτεςδημοσιεύσεις (κυρίως στο διαδίκτυο), που λειτούργησαν με την ψυχολογία της “κακής είδησης” που χρειάζεται πολύ χρόνο μετά για να αποχρωματιστεί και να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Από καμία επιστημονική μελέτη δεν προκύπτει ότι το εμβόλιο ευθύνεται για κάποια πάθηση. Στο διάστημα κυκλοφορίας του έως τώρα, υπολογίζουμε ότι έχουν γίνει περίπου 75 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε παγκόσμιο επίπεδο – θεωρείται αρκετά δοκιμασμένο πια!

Η ευθύνη των γονιών στη συμμόρφωση με τον εμβολιασμό των νεαρών κοριτσιών είναι μεγάλη, καθώς τα κορίτσια – νεανίδες είναι σε ηλικία του πειραματισμού, της πρόκλησης και των πρωτόγνωρωνεμπειριών, καθώς και της επαναστατικότητας έναντι σε κάθε μορφής εξουσίας, και πάνω απ’ όλα της γονεϊκής.

Από τη στιγμή που η Ιατρική δίνει τη δυνατότητα της πρόληψης με τον εμβολιασμό των νεαρών κοριτσιών (στην περίοδο της εφηβείας) και σε μια εποχή που ο καρκίνος έχει καταντήσει… “βήχας“, δεν επιτρέπεται να υφίσταται πλέον η δεύτερη πιο συχνή αίτια θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, που οφείλεται αποκλειστικά σε αυτό τον ιό. Και η απόφαση – δυνατότητα αυτή, είναι αποκλειστικά και μόνο στα χέρια των γονιών!

Υ.Γ.: Το υπέροχο σκίτσο είναι του αγαπημένου δημοσιογράφου και φίλου, Κορνήλιου Χατζηκώστα. Τον ευχαριστώ πολύ!

Το κείμενο της Παιδίατρου Άννας Παρδάλη δημοσιεύτηκε στο we24.gr