Σε λίγες ημέρες τα σχολεία ανοίγουν και θα ξεκινήσει η καθημερινότητα που ορίζεται από σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα των παιδιών είναι σχεδόν πάντα απαιτητικό, οι ιώσεις καραδοκούν και την τελευταία διετία στις “απειλές” έχει προστεθεί ο κορονοϊός που ενέχει τον κίνδυνο επιπλοκών και νοσηλείας ακόμη και για μικρά παιδιά.

Ο εμβολιασμός και το συχνό τέστινγκ πρέπει σύμφωνα με τους γιατρούς να βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των γονέων για τον κορονοϊό. Υψιστης σημασίας είναι και η καλή άμυνα του οργανισμού των παιδιών απέναντι σε άλλους ιούς, ώστε να μη λείψουν από το σχολείο και να μη δημιουργήσουν κενά στην εκπαίδευσή τους.

“Το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών που έχει προηγηθεί έχει δώσει την πρώτη αίσθηση. ‘Eχουν αρχίσει να εμφανίζονται κοινές ιωσούλες του φθινοπώρου, από ρινοϊούς και αδενοϊούς που προκαλούν τις πρώτες αναπνευστικές λοιμώξεις και ιώσεις. Με το που ανοίξουν τα σχολεία και αρχίσουν όλες οι εξωσχολικές δραστηριότητες, θα επιταθούν”, αναφέρει στην Popaganda η παιδίατρος και επιστημονική συνεργάτιδα της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Αννα Παρδάλη.

Τη φετινή σχολική χρονιά, μάλιστα, οι πιθανότητες να αρρωστήσουν τα παιδιά είναι αυξημένες καθώς ήδη από τον Αύγουστο η ιατρική κοινότητα άρχισε να βλέπει – και να εκπλήσσεται – κατεξοχήν χειμερινές ιώσεις, που με την πανδημία είχαν μπει “στο ντουλάπι”. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκαν νοσηλεία παιδιά με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ιός που εμφανίζεται συνήθως μετά τα τέλη Νοεμβρίου και απασχολεί πολύ τις μικρές ηλικίες οδηγώντας παιδιά στο νοσοκομείο με αναπνευστική δύσπνοια. «Οι ιοί ήθελαν κατά κάποιο τρόπο να κινηθούν και να πάρουν το μερίδιό τους. Αυτό τώρα μπορεί να είναι κάτι παροδικό, να είναι απλά ένα ξέσπασμα κάποιων φυλακισμένων ιών ή να προμηνύει ότι ενδεχομένως θα δούμε ιώσεις χειμερινές πολύ νωρίτερα. Δεν το ξέρουμε, είναι πρωτόγνωρο και καταγράφεται», σημειώνει η κα Παρδάλη.

Η κλασική συνταγή του τρίπτυχου σωστή διατροφή – ύπνος – κίνηση είναι αυτή που ωθεί το ανοσοποιητικό του παιδιού να αμυνθεί αποτελεσματικά στους εισβολείς.

Σύμφωνα με όσα συστήνει η παιδίατρος, το κεφαλαιώδες κομμάτι της διατροφής είναι ένα καλό πρωινό. «Τα Ελληνόπουλα, ειδικά τα παιδιά των μεγαλύτερων ηλικιών, το παρακάμπτουν. Δεν τρώνε. Πρόκειται για μάλλον ελληνική συνήθεια που αντιγράφεται από το σπίτι τους και δυστυχώς καταλήγουν σε δεκατιανά από τις καντίνες που είναι υπερθερμιδικά και ακατάλληλα θρεπτικά. Επίσης, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παχυσαρκία. Αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τα παιδιά στην Ελλάδα καθώς εκτός από τα προβλήματα υγείας που επιφέρει, καθιστά τα παιδιά ομάδα υψηλού κινδύνου σε σχέση με τον κορονοϊό αλλά και σοβαρές λοιμώξεις όπως η γρίπη».

_________

* Το κείμενο της Παιδίατρου Άννας Παρδάλη MD, MSc δημοσιεύτηκε στο popaganda.gr