Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει, όσο ακόμα τα παιδιά απολαμβάνουν τις διακοπές και τα μπάνια τους στη θάλασσα, η γνωστή παιδίατρος κ. Άννα Παρδάλη, μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook, ζητώντας από τους γονείς να προσέξουν ιδιαίτερα τον χρόνο που αυτά περνούν εκτεθειμένα στον ήλιο.

Όπως η ίδια λέει, μιλώντας στο Infokids.gr: “Αυτές τις μέρες βλέπουμε συχνά εικόνες υπέρμετρα ηλιοκαμένων παιδιών, τα οποία εκτίθενται έξω σε ώρες ακατάλληλες και χωρίς κανένα ίχνος ηλιοπραστασίας, με την οικογένειά τους βέβαια να ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. Οι γονείς, ωστόσο, πρέπει να καταλάβουν, ότι αν η υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο είναι επικίνδυνη για τους ενήλικες, για τα παιδιά τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού αυτά δέχονται πολλαπλάσιες ποσότητες ακτινοβολίας που οδηγεί σε πρόκληση μελανωμάτων, από τις χειρότερες μορφές καρκίνων δηλαδή.”

Ο κίνδυνος της διαλείπουσας έκθεσης στον ήλιο
Όπως εξηγεί η κ. Παρδάλη, μεγάλο κίνδυνο αποτελεί η διαλείπουσα έκθεση στον ήλιο, δηλαδή η απότομη και πολύωρη έκθεση έπειτα από μεγάλο διάστημα που τα παιδιά βρίσκονταν σε κλειστούς χώρους. Οι δε βλάβες που αυτή προκαλεί, δεν έχουν να κάνουν μόνο το δέρμα τους, αλλά και με τα μάτια τους και συγκεκριμένα με τον αμφιβληστροειδή, αν τα παιδιά δεν φορούν γυαλιά ηλίου.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο πλήττει αντί να ενισχύει το ανοσοποιητικό
Ένα ακόμα σημείο στο οποίο στάθηκε η παιδίατρος, είναι η λανθασμένη αντίληψη που έχουμε, ότι τα παιδιά είναι καλό να μένουν πολύ στον ήλιο, γιατί έτσι αυξάνεται η βιταμίνη D στον οργανισμό και ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους. “Για την δημιουργία βιταμίνης D αρκούν 10 λεπτά την ημέρα. Παραπάνω από αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο, ενώ έχει βρεθεί ότι μπορεί και να μειώσει την άμυνα του οργανισμού και δη την άμυνα του δέρματος -είναι πιθανό ακόμα και η αύξηση της εμφάνισης των σταφυλόκοκκων το καλοκαίρι να οφείλεται σε αυτό. Με τον κίνδυνο του κορωνοϊού να καραδοκεί, η άμυνά μας πρέπει να είναι θωρακισμένη με όλους τους τρόπους!” εξηγεί η ίδια.

Το “1 προς 33” του κινδύνου δια βίου εμφάνισης μελανώματος
Μιλώντας με νούμερα, η κ. Παρδάλη τόνισε, ότι τα αποτελέσματα ενός εγκαύματος στην παιδική ηλικία δεν είναι άμεσα. Μάλιστα, “η εμφάνιση μελανώματος έχει μια δια βίου πιθανότητα 1 προς 33 σε σύγκριση με το 1 προς 1.500 που είχε το 1935 και αυτό οφείλεται κυρίως στη διαλείπουσα έκθεση στον ήλιο”. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι 1 στους 33 ανθρώπους που υπέστησαν έγκαυμα από ηλιακή ακτινοβολία στα παιδικά τους χρόνια, θα εμφανίσουν μελάνωμα κάποια στιγμή στη ζωή τους ως ενήλικες. Ας φροντίσουμε να μην εμπέσει το παιδί μας σε αυτό το ποσοστό…

Κλείνοντας, η παιδίατρος επανέλαβε, ότι οι ώρες 11-3 είναι απαγορευτικές για την έκθεση των παιδιών στον ήλιο, όμως “αν τύχει και πάμε εκείνη την ώρα για μπάνιο, ας φροντίσουμε τουλάχιστον να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ηλιοπροστασίας: Σκιά, καπέλο, αντηλιακό και γυαλιά ηλίου.”

_________

* Το κείμενο της Παιδίατρου Άννας Παρδάλη MD, MSc δημοσιεύτηκε στο infokids.gr