Άνοιξε η πλατφόρμα για κλείσιμο ραντεβού σε παιδιά από 5 έως 11 ετών. Τη σημασία του εμβολιασμού και την ασφάλεια του εμβολίου περιγράφει στο NEWS 24/7 η παιδίατρος Άννα Παρδάλη.

Τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ηλικίας από 5 έως 11 ετών έχουν από σήμερα οι Έλληνες γονείς, μια διαδικασία η οποία αφενός εξασφαλίζει τα ίδια τα παιδιά από τη νόσηση, αφετέρου συμβάλλει στην μεγαλύτερη θωράκιση του συνόλου του πληθυσμού. Ο εμβολισμός των παιδιών θα γίνει με το εμβόλιο της Pfizer που έχει εγκριθεί γι’ αυτές της ηλικίες σε δύο δόσεις, όπως και στους ενήλικες, με τη διαφορά ότι η κάθε δόση θα είναι το 1/3 της κανονικής.

Η παιδίατρος Άννα Παρδάλη μιλά στο News247.gr για τη σημασία του εμβολίου και σε αυτές τις τόσο νεαρές ηλικίες.

Κυρία Παρδάλη πόσο σημαντικό θεωρείτε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών; Τι σημαίνει αυτό για την μείωση της διασποράς του κορονοϊού αλλά και για το κτίσιμο τοίχου ανοσίας;

Σχετικά με το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, θα ήθελα να πω ότι ενώ γνωρίζουμε ότι τα παιδιά νοσούν ηπιότερα, δυστυχώς αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα νοσήσουν καθόλου ή δεν θα μεταφέρουν τον ιό. Επειδή νοσούν ηπιότερα μεταφέρουν το ιικό φορτίο για λιγότερο χρόνο και τον μεταδίδουν επίσης, και αυτό είναι προϋπόθεση για μεταλλάξεις. Έτσι με τον εμβολιασμό κερδίζουμε περισσότερο χρόνο για μεταλλάξεις μέχρις ότου αποκτήσουμε περισσότερα όπλα στην φαρέτρα μας όπως είναι η φάρμακα ή κάποιο άλλο εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Το δεύτερο που έχω να σημειώσω είναι ότι επειδή έχουμε απομακρυνθεί από το αρχικό στέλεχος όπου διαπιστώναμε ότι τα παιδιά νοσούσαν ελάχιστα, βλέπουμε τώρα ότι νοσούν και άρα με τον εμβολιασμό ενισχύουμε αυτό που ονομάζουμε ανοσία της αγέλης.

Τρίτον με τον εμβολιασμό των παιδιών μπορούμε να αποφύγουμε και την διασπορά στις ευπαθείς ομάδες.

Και τέταρτον φυσικά προστατεύονται και τα ίδια τα παιδιά. Πιστεύαμε μέχρι να επικρατήσει το στέλεχος Δ ότι αν και τα παιδιά μπορεί να κολλήσουν, κατά κανόνα νοσούσαν πάρα πολύ ήπια. Αυτό από τη μια συνεχίζει να υφίσταται, όμως πλέον βλέπουμε συχνότερα ότι τα πράγματα δεν είναι πλέον και τόσο αθώα. Υπάρχουν πολλά παιδιά που ενώ ξεκινούν με ήπια νόσηση στη συνέχεια εμπλέκονται σε περιπέτειες επιπλοκών, όπως είναι η εκδήλωση του MIS-C, του Πολυσυστηματικού Φλεγμονώδους Συνδρόμου, που είναι μία από τις postcovid επιπλοκές και το οποίο είναι πολύ σοβαρό.

Υπάρχουν επίσης και μεγάλα παιδιά που έχουν ευπαθές ιστορικό και άρα νοσούν βαρύτερα όπως είναι τα παχύσαρκα παιδιά. Τα παχύσαρκα παιδιά θεωρούνται πλέον ευπαθής ομάδα και η παχυσαρκία θεωρείται βασικός παράγοντας για να εκδηλωθεί σοβαρή νόσηση.

Θα θέλατε να μας αναφέρετε κάτι πιο συγκεκριμένο σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο από νόσηση με κορονοϊό;

Εδώ μπορώ να σημειώσω την περίπτωση του δεκατετράχρονου παιδιού από τη Λαμία το οποίο ήταν ένα υγιέστατο παιδί αλλά έχασε τη ζωή του. Μπορεί κάποιοι στο μυαλό τους να σκέφτονται ότι αυτό είναι ίσως μία περίπτωση πολύ σπανία. όμως στα παιδιά δεν υπάρχει το θέμα της περιπτωσιολογίας. Ένα παιδί δεν είναι μια περίπτωση. Ο κίνδυνος των επιπλοκών στα παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χαμηλότερος σε σχέση με τον κίνδυνο στους ενήλικες, εντούτοις υφίσταται. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κορονοϊός δεν είναι μία γρίπη.

Πολλοί γονείς αισθάνονται ανασφάλεια καθώς τα εμβόλια είναι πολύ καινούργια.

Οι αγωνίες των γονιών σχετικά με το καινούργιο δηλαδή ότι τα εμβόλια είναι πολύ πρόσφατα είναι σεβαστές. Όμως βρισκόμαστε σε μία φάση που πλέον μπορούμε να πούμε ότι το προφίλ ασφάλειας των εμβολίων είναι υψηλό και τηρεί όλα τα σχετικά στάνταρ . Δηλαδή μια κλινική μελέτη για να πάρει το OK για την κυκλοφορία των εμβολίων στα παιδιά τηρεί πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις.

Υπάρχουν ήδη πάρα πολλά δεδομένα τα οποία αποδεικνύουν την ασφάλεια των εμβολίων και πολύ σύντομα θα έχουμε ακόμα περισσότερα ώστε να εξαλειφθεί η οποιαδήποτε αμφιβολία.

Να αναφέρω δε το παράδειγμα της Αμερικής, μίας χώρας όπου έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια παιδιά ήδη.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι τα δεδομένα από τη χρήση των εμβολίων δίνουν μεγάλη σιγουριά, διότι όλα τα εμβόλια αν είναι να εμφανίσουν κάποια παρενέργεια θα την εμφανίσουν το πολύ μέσα σε ένα δίμηνο. Δηλαδή για να φέρω ένα παράδειγμα δεν μπορεί να χτυπήσω σήμερα και να εμφανίσω κάταγμα μετά από δύο μήνες. Δεν είναι δηλαδή σαν τα φάρμακα που αποτελούν χρόνιες αγωγές και θα πρέπει να παρακολουθούμε κάθε μέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα τους ασθενείς που τα λαμβάνουν.

Ένας γονιός ο οποίος θα πάει το παιδί του για εμβολιασμό θα πρέπει να ακολουθήσει κάποια συγκεκριμένη διαδικασία;

Δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο. Θα πάει αν το εμβολιάσει όπως έκανε και με όλα τα προηγούμενα εμβόλια και φυσικά πρωτ’ απ’ όλα θα πάει στον παιδίατρό του. Αυτός γνωρίζει το ιστορικό του παιδιού αλλά κατά κανόνα δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο και δεν υπάρχουν και κάποιες αντενδείξεις. Ακόμη και σε σοβαρές αλλεργίες δε διαπιστώνουμε κάποιες ομάδες (πέρα από κάποιες ιδιαίτερα σπάνιες) που να μην ενδείκνυται ο εμβολιασμός.

Υπάρχουν κάποιες παρενέργειες;

Σχετικά με τις παρενέργειες αυτές δε διαφοροποιούνται από κείνες των ενηλίκων. Μάλιστα θα έλεγα ότι σε αυτά είναι λιγότερες και ηπιότερες καθώς τα παιδιά ανέχονται πολύ μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασμών. Σκεφτείτε ότι τα παιδιά στα δύο πρώτα χρόνια ζωής εμβολιάζονται με τουλάχιστον 20 εμβόλια. Ένας ενήλικας δε γνωρίζω αν θα άντεχε να λάβει 20 εμβόλια μέσα σε δύο χρόνια.

_________

* Το κείμενο της Παιδίατρου Άννας Παρδάλη MD, MSc δημοσιεύτηκε στο news247.gr