Καλοκαίρι, διακοπές με τα παιδιά, ελληνική φύση, και μία από τις συνηθισμένες ανησυχίες των μαμάδων είναι τα τσιμπήματα των εντόμων και πώς πρέπει να δρουν όταν συμβαίνουν. Η παιδίατρός μας Άννα Παρδάλη συμβουλεύει:

Συχνότερα είναι τα τσιμπήματα των κουνουπιών και των υμενόπτερων (σφήκες, μέλισσες), τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τοπικά φλεγμονή στο δέρμα ή και αλλεργική αντίδραση (κυρίως τα υμενόπτερα), τοπική ή γενικευμένη.

Τι πρέπει να κάνουμε προληπτικά:
1. Προτιμάμε τα μακρυμάνικα, δροσερά ρούχα, με όχι έντονα χρώματα γιατί προσελκύουν τα έντομα, καθώς και τα παντελόνια κάτω από το γόνατο, που προστατεύουν το σώμα του παιδιού τόσο από την έκθεση στον ήλιο όσο και από τις επιθέσεις εντόμων.

2. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε καλλυντικά και καθαριστικά προϊόντα με αρώματα γιατί αφήνουν έντονο το άρωμά τους πάνω στο δέρμα του παιδιού και το καθιστούν στόχο των εντόμων.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε και να προσέξουμε:
* Όταν δείχνει επιμολυσμένο – (κοινή επιμόλυνση με σταφυλόκοκκο )
* Κίνδυνος μετάδοσης για τη νόσο δυτικού Νείλου, ελονοσία
* Από κουνούπια δεν προκαλούνται σοβαρές αλλεργίες αλλά μπορεί ενίοτε να προκληθεί εκτεταμένη υπερβολική αντίδραση στο δέρμα.
* Σπανιότερα οι σφήκες και οι μέλισσες μπορεί να έχουν αλλεργιογόνο δυναμικό.
* Εάν υπάρχει ιστορικό, οι ασθενείς πρέπει να φέρουν μαζί τους ειδικά σετ αντιμετώπισης αναφλεκτικής αντίδρασης.

Πότε απευθυνόμαστε σε γιατρό;

Εφόσον το παιδί, έπειτα από τσίμπημα, εκδηλώσει ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή, αδυναμία, λιποθυμία, κνιδωτικό εξάνθημα ή φαγούρα σε όλο το σώμα. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν και έπειτα από ώρες και όχι απαραιτήτως αμέσως μετά το τσίμπημα.

_________

* Το κείμενο της Παιδίατρου Άννας Παρδάλη MD, MSc δημοσιεύτηκε στο mothersbird.gr