Η σωστή διατροφή είναι κύριος παράγοντας καλής υγείας, ιδίως κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής.

Η διατροφή του μωρού τα πρώτα χρόνια της ζωής έχει καθοριστική σημασία για την υγεία, την ανάπτυξη, αλλά και το μέλλον του. Όπως αναφέρουν ειδικοί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η φτωχή διατροφή κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής έχει πολλές και σοβαρές συνέπειες.

Κατ’ αρχάς, θεωρείται άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνη για έναν στους τρεις θανάτους παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει στην παιδική παχυσαρκία, η οποία αποτελεί αληθινή μάστιγα σε όλο τον κόσμο.

Η ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μπορεί ακόμα να επηρεάσει την υγεία και την σωματική ανάπτυξη σε βάθος χρόνου. Έχει διαπιστωθεί ότι η ελλιπής θρέψη κατά τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής εμποδίζει την ανάπτυξη του σώματος και οδηγεί στη βραχυσωμία μετά την ενηλικίωση.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι ενήλικες που είχαν τραφεί ελλιπώς ως παιδιά, έχουν μειωμένες νοητικές επιδόσεις. Μπορεί επίσης να έχουν μειωμένη ικανότητα για χειρωνακτική εργασία.

Οι γυναίκες που είχαν υποσιτισθεί ως παιδιά, μπορεί να έχουν μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα. Επιπλέον, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, ενώ τα παιδιά τους μπορεί να έχουν χαμηλό βάρος γέννησης.

Γενικά, η ελλιπής θρέψη κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για φτωχή υγεία. Μακροπρόθεσμα, σχετίζεται με φτωχές επιδόσεις στα μαθήματα, μειωμένη παραγωγικότητα στη δουλειά, διαταραγμένη νοητική και κοινωνική ανάπτυξη, αλλά και με χρόνια νοσήματα.

Τι να κάνετε

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπογραμμίζει ότι το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τους πρώτους, κρίσιμους μήνες της ζωής. Και συνιστά να τρέφονται με αποκλειστικό θηλασμό τα βρέφη, μέχρι να κλείσουν τους 6 πρώτους μήνες της ζωής.

Στη συνέχεια, πρέπει να προστεθεί στο διαιτολόγιό τους επαρκής συμπληρωματική τροφή, ανεξάρτητα από το αν θα συνεχίσουν να θηλάζουν έως τα 2 έτη ή και μετά.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι συμπληρωματικές τροφές πρέπει να είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και να χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες.

Στους 6 μήνες πρέπει να αρχίσει η εισαγωγή τροφίμων σε μικρές ποσότητες, που θα αυξάνονται σταδιακά με την πρόοδο της ηλικίας. Τα μωρά πρέπει να αρχίσουν να τρώνε κρέας, πουλερικά, ψάρια ή αυγά.

Το φαγητό τους μπορεί αρχικά να είναι πολτοποιημένο. Στους 8 μήνες, όμως, τα περισσότερα μωρά μπορούν να τρώνε «μπουκίτσες». Στους 12 μήνες τα περισσότερα μπορούν να τρώνε ό,τι και η υπόλοιπη οικογένεια.

Οι συμπληρωματικές τροφές πρέπει να χορηγούνται:

  • 2-3 φορές την ημέρα στις ηλικίες 6-8 μηνών
  • 3-4 φορές την ημέρα στις ηλικίες 9-11 μηνών.

Στις ηλικίες 12-23 ετών, το μωρό πρέπει να κάνει 3-4 γεύματα την ημέρα. Μπορεί επίσης να καταναλώνει ενδιαμέσως, εάν το επιθυμεί, 1-2 θρεπτικά σνακ.

Ωστόσο οι τροφές που θα τρώει το μωρό δεν πρέπει να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή αλάτι. Καλό είναι επίσης να παράγονται από βιολογικές πρώτες ύλες, ώστε να μην έχουν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα.

Αν ο θηλασμός δεν συνεχιστεί μετά τον 6ο μήνα, πρέπει να γίνει προσεκτική επιλογή σε βρεφικό γάλα, ώστε να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, υψηλή θρεπτική αξία και σωστή αναλογία πρωτεϊνών.

Μην βιάζεστε

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να διδάσκετε στο μωρό σας τον σωστό τρόπο διατροφής. Αναλόγως με την ηλικία του, να το ταΐζετε ή να το βοηθάτε να φάει μόνο του χωρίς να βιάζεστε.

Να το ενθαρρύνετε να φάει, αλλά να μην το πιέζετε. Και αν το μωρό αρνείται να φάει κάτι, δοκιμάστε διαφορετικούς συνδυασμούς τροφίμων.

Οι ομάδα εμπειρογνωμόνων που συνέταξε τις πρόσφατες Συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών στον 1o χρόνο της ζωής του ελληνικού υπουργείου Υγείας τονίζει ότι ένα μωρό μπορεί να χρειαστεί να λάβει μια νέα γεύση 8-10 φορές πριν από την τελική αποδοχή της.

_________

* Το κείμενο της Παιδίατρου Άννας Παρδάλη MD, MSc δημοσιεύτηκε στο iatropedia.gr