Λίγο πριν αναχωρήσουμε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές, τις οποίες ειδικά φέτος έχουμε περισσότερη ανάγκη από ποτέ, ζητήσαμε την συμβουλή της παιδιάτρου κ. Άννας Παρδάλη, προκειμένου να παραμείνουμε ασφαλείς από τον νέο κορωνοϊό και το καλοκαίρι.
Η παιδίατρος, λοιπόν, έδωσε έμφαση στα τρία παρακάτω σημεία:
Να μην χαλαρώνουν τα μέτρα ατομικής προστασίας σε χώρους υψηλού κινδύνου
Σύμφωνα με την κ. Παρδάλη, αν η οικογένεια πρόκειται να ταξιδέψει με πλοίο, οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, να μην αφαιρέσουν τη μάσκα, ούτε εκείνοι ούτε τα παιδιά (εφόσον είναι ηλικίας άνω των 2 ετών), ενώ οι χώροι που θα ακουμπήσουν να έχουν απολυμανθεί κ.ο.κ. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα καράβια, καθώς είναι χώροι που μπορεί να φιλοξενούν ακόμα και 2.000 άτομα μέσα, κάποια εκ των οποίων από χώρες στις οποίες η πανδημία δεν έχει ακόμα κοπάσει.
Να θωρακίσουν -ειδικά φέτος το καλοκαίρι- το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών
Η παιδίατρος καλεί τους γονείς να ρυθμίσουν το βάρος των παιδιών και να δουν αν υπάρχουν ελλείψεις σε αυτά, όπως π.χ. η βιταμίνη D, γιατί αυτό συνδέεται με το ανοσοποιητικό τους σύστημα, και η έλλειψή της μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη ευπάθεια. «Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να προσέξουμε πολύ την διατροφή των παιδιών, εξασφαλίζοντας ότι θα καταναλώνουν ακόμα περισσότερες φορές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό , όπως φρούτα, λαχανικά και ψάρια», συμπληρώνει η ίδια.
Να μην ξεχάσουν οι γονείς, ότι ο ιός δεν έχει φύγει
Τέλος, η κ. Παρδάλη προτείνει να απολαύσει η οικογένεια την πολύ καλή αυτή περίοδο, αλλά πάντα με ασφάλεια. «Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να είναι οι ίδιοι πρότυπα -δηλαδή δεν γίνεται να λένε στο παιδί να φοράει μάσκα και οι ίδιοι να μη φορούν στους χώρους όπου αυτή επιβάλλεται- και να τηρούν με σωστό τρόπο τα μέτρα υγιεινής. Αυτά θα πρέπει να τα κρατήσουμε για τουλάχιστον 6-7 μήνες ακόμα.
Από Σεπτέμβρη θα προσπαθήσουμε να ζήσουμε σε πιο ελεύθερες συνθήκες, το μόνο μας όπλο θα είναι η συνείδηση που θα έχουμε διαμορφώσει.
Έχουμε ανάγκη, και τα παιδιά και εμείς, να χαλαρώσουμε έπειτα από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζήσαμε, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο ιός δεν έφυγε, απλά είναι σε μια πάρα πολύ χαμηλή δραστηριότητα που μας επιτρέπει να ανασάνουμε λίγο, αλλά χωρίς να ξεχάσουμε εντελώς, ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.»
_________
* Το κείμενο της Παιδίατρου Άννας Παρδάλη MD, MSc δημοσιεύτηκε στο infokids.gr