Παγκόσμια η γρίπη, προσβάλλει το 20-40% του παιδικού πληθυσμού, ετησίως. Σε όλες τις ηλικίες, κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι πεθαίνουν 250.000 έως 500.000 άνθρωποι, ηλικίας (κυρίως) άνω των 65 ετών. Στην Ελλάδα, για την περσινή χρονιά της χειμερινής περιόδου (2014-’15), πέθαναν 89 άτομα, μεταξύ των οποίων τα 5 ήταν παιδιά!
Αρχίζει να εμφανίζεται το νωρίτερο στα τέλη του Νοεμβρίου και διαρκεί τουλάχιστον 3-4 μήνες, έως τις αρχές Απριλίου, με κορύφωση τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Μπορεί να προκαλέσεισοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού (πνευμονίες), αλλά και του νευρικού (σπασμούς) συστήματος,καρδιολογικές (μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα), μυοσιτίδα (μυϊκή επιπλοκή με πόνο και αδυναμία στη βάδιση), αιματολογικές επιπλοκές κτλ.
Η γρίπη περιλαμβάνει τον Ιό Α και τον Ιό Β, ο καθένας από τους οποίους περιλαμβάνει με τη σειρά του, διαφορετικές υποομάδες, ή ορότυπους, όπως λέγονται. Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης περιέχειεπιλεγμένους ορότυπους, που αναμένεται να επικρατήσουν περισσότερο κάθε χειμώνα (στοιχεία που προκύπτουν από τα επιδημιολογικά δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς, την κυκλικότητα στη συμπεριφορά της γρίπης, μελέτη στοιχείων για τη γρίπη που προηγείται σε νότιο ή βόρειο ημισφαίριο της γης κτλ).
Ειδικότερα για την περσινή χρονιά, λόγω της αντιγονικής διαφοροποίησης του ιού Α (δηλαδή, μετάλλαξη ορότυπου του ιού Α Η3Ν2), ο ορότυπος που ήταν ο επικρατέστερος και συχνότερος σε αυτούς που νοσούσαν, δυστυχώς δεν εμπεριέχετο στο εμβόλιο, με αποτέλεσμα ακόμη και ο εμβολιασμένος πληθυσμός να έχει μικρότερη -συνολικά- προστασία έναντι του ιού. Αυτό, βέβαια, δεν είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί έως τώρα, αλλά είναι σχετικάσπάνιο.
Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι εάν χρειάζεται τελικά να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας ή όχι. Οι συστάσεις του ΠΟΥ (Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας) της Αμερικανικής και της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας, διαφέρουν λίγο μεταξύ τους, ως προς τις συστάσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών. Συμφωνούν, όμως, όλοι στα εξής:
- στην ανάγκη εμβολιασμού των ομάδων υψηλού κίνδυνου, στις οποίες περιλαμβάνονται όλα τα παιδιά έως 5 ετών, ανεξάρτητου κατάστασης ιστορικού υγείας (δηλαδή και όλα τα υγιή παιδιά).
- όλα τα παιδιά, ανεξάρτητου ηλικίας, που έχουν ευπάθεια στις λοιμώξεις, ή χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού.
- τα παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, νεφροπάθειες, αυτοάνοσα νοσήματα, αιματολογικά νοσήματα, καρδιόπαθειες κτλ.
- τα παχύσαρκα παιδιά, καθώς θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλού κίνδυνου για να νοσήσουν βαριά και να υποστούν επιπλοκές!
Η γρίπη είναι αδιαμφισβήτητα μια όχι κοινή ίωση του αναπνευστικού, που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε όλα τα συστήματα του οργανισμού. Περά από αυτό, η γρίπη καθηλώνει και απομακρύνει τα παιδιά και τις οικογένειες τους, από τις καθημερινές τους δραστηριότητες (απώλεια σχολικών ωρών, απουσία από την εργασία των γονιών κτλ).
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός, δεν ανήκει στους “υποχρεωτικούς” εμβολιασμούς, όμως πρέπει να διενεργείται, τουλάχιστον στις ομάδες υψηλού κίνδυνου, που αναφέρθησαν πιο πάνω.
Σημειώστε ακόμα:
- Διενεργείται σε βρέφη άνω των 6 μηνών και ο εμβολιασμός ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου.
- Για τις οικογένειες που έχουν βρέφη μικρότερα των 6 μηνών, είναι απαραίτητο να εμβολιάζεται το περιβάλλον, που φροντίζει κι έρχεται σε επαφή με το βρέφος.
- Για τα παιδιά που θα εμβολιαστούν για πρώτη φορά και είναι έως 8 ετών, χρειάζεται επαναληπτικός εμβολιασμός, με μεσοδιάστημα ενός ή δυο μηνών το πολύ!
- Είναι ασφαλής και αποτελεσματικός εμβολιασμός!
- Το φετινό εμβόλιο περιλαμβάνει το στέλεχος που δεν περιελάμβανε το περσινό, άρα παρέχει την αναμενόμενη προστασία.
Για όλους μας, αλλά ειδικότερα για τα παιδιά θυμόμαστε ότι: πρωτίστως επιδιώκουμε την ΠΡΟΛΗΨΗ, παρά τη θεραπεία, γιατί η θεραπεία μπορεί ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ πάντα εφικτή και αποτελεσματική!
—
* Το κείμενο της Παιδίατρου Άννα Παρδάλη δημοσιεύτηκε στο we24.gr