Αλλεργία είναι η παράδοξη αντίδραση του οργανισμού μας σε ουσίες που προέρχονται από διάφορες πηγές όπως οι τροφές , ο αέρας, τα φάρμακα, διάφορες χημικές ουσίες, μικροοργανισμοί κ.ά. Ο οργανισμός μας, χωρίς ιδιαίτερο λόγο και λανθασμένα, τις βλέπει σαν εισβολείς και αναπτύσσει αντίδραση απέναντι τους με εκδηλώσεις από το δέρμα (εξάνθημα, κνησμός), το αναπνευστικό (βήχας, ρινίτιδα, αναπνευστική δυσχέρεια), τα μάτια (επιπεφυκίτιδα) το γαστρεντερικό (κοιλιακό άλγος, έμετοι, διάρροιες) και πιο σοβαρές εκδηλώσεις από το καρδιαγγειακό με το λεγόμενο αναφυλακτικό σοκ (ταχυκαρδία, υπόταση, λιποθυμικό επεισόδιο, σοκ)κατάσταση επικίνδυνη για τη ζωή και εξαιρετικά επείγουσα!

Στα παιδιά οι πιο συχνές αλλεργίες συνδέονται με:

  • τις τροφές (αυγό, ψάρι, θαλασσινά, ξηροί καρποί, διάφορα φρούτα, σοκολάτα, συντηρητικά τροφών, γάλα αγελάδας στην βρεφική ηλικία κ.ά.)
  • τα εισπνεόμενα αεροαλλεργιογόνα, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό (άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα) όπως η οικιακή σκόνη, τα ακάρεα , η γύρη των λουλουδιών, τα επιθήλια από τρίχωμα ζωών κτλ.
  • χημικές ουσίες, μέταλλα, παράσιτα, που εκδηλώνονται με δερματικές αντιδράσεις από την επαφή με το αλλεργιογόνο (συστατικά απορρυπαντικών, σαπουνιών, καλλυντικών, υλικά ρούχων, κάμπιες των πεύκων κτλ).
  • τα υμενόπτερα, κυρίως μέλισσες και σφήκες.

Επείγουσα κατάσταση τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες θεωρείται η κατάσταση εκείνη που:

  • ο ασθενής έχει εμφανίσει εξάνθημα που εκτείνεται στο πρόσωπο και ειδικά γύρω απ τα μάτια και το στόμα γιατί μπορεί να αφορά επέκταση της αντίδρασης προς τους αεραγωγούς! Επειδή η σοβαρότερη αλλεργική αντίδραση συνοδεύεται από οίδημα (πρήξιμο), αν το οίδημα επεκταθεί στους αεραγωγούς ιδιαίτερα τους ανώτερους, θα φράξει την είσοδο του αέρα !
  • ο ασθενής αναφέρει ή διαπιστώνουμε αίσθημα δύσπνοιας και “κόμπο” στο λαιμό.
  • Αν νιώθει η εμφανίσει κακή γενική κατάσταση, ωχρότητα, ζάλη, εμετούς, αίσθημα λιποθυμίας ή και λιποθυμία!

 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΜΙΑ ΟΞΕΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΑΝΑΦΥΛΑΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΕΞΑΝΘΗΜΑ ΟΠΩΣ ΚΛΑΣΙΚΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ.

Στα παιδιά που υπάρχει γνωστό οικογενειακό αλλεργικό ιστορικό, πρέπει, οι γονείς να είναι προετοιμασμένοι για το πώς θα αντιδράσουν σε σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Στο φαρμακείο του σπιτιού μας καλό είναι να υπάρχουν αντισταμινικά φάρμακα και εκεί που υπάρχει σοβαρό ιστορικό αναφυλακτικού σοκ , να υπάρχει φαρμακευτικό σκεύασμα κορτιζόνης καθώς και ενέσιμη προγεμισμένη σύριγγα-συσκευή αδρεναλίνης που μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε από την οικογένεια γνωρίζοντας τις οδηγίες χορήγησης!

Τα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται και να ανανεώνονται κατάλληλα και επίσης να ανανεώνονται οι οδηγίες και οι δόσεις των φαρμάκων, καθώς στα παιδιά οι δοσολογία είναι εξαρτωμένη από το βάρος και την ηλικία τους. Σε επείγουσα κατάσταση μπορεί να μην είναι, εκείνη τη στιγμή, άμεση και εφικτή η επικοινωνία με τον Παιδίατρο για οδηγίες, οπότε οφείλουν οι γονείς να είναι προετοιμασμένοι!

Και βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση, παράλληλα με τις πρώτες βοήθειες που μπορούμε εμείς να δώσουμε από το σπίτι , φροντίζουμε άμεσα να επισκεφτούμε την κοντινότερη νοσοκομειακή μονάδα (προτιμότερο παιδιατρική, εάν δεν είναι εφικτό τότε το οποιοδήποτε κοντινότερο νοσοκομείο).

Η οξεία αλλεργική αντίδραση είναι επικίνδυνη για τη ζωή του παιδιού και η σωστή εκ των πρότερων ενημέρωση και προετοιμασία μπορεί να το προστατέψει!

* Το κείμενο της Παιδίατρου Άννα Παρδάλη δημοσιεύτηκε στο we24.gr