Σύμφωνα με τα τελευταία νέα του ΚΕΕΛΠΝΟ την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016 (ώρα 15:30), στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 110 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ένας γιατρός!

Στους θανάτους αυτούς επιπλέον θα προσθέταμε άγνωστο αριθμό θανάτων ηλικιωμένων, κυρίως, ατόμων που ζουν στην επαρχία ή μακριά από οργανωμένες δομές υγείας όπου στην περίπτωση που μια λοίμωξη αναπνευστικού καταλήγει σε θάνατο, δεν είναι εφικτό να γίνει έλεγχος και ταυτοποίηση για τον ιό της γρίπης.

Το στέλεχος που κυρίως επικρατεί φέτος είναι το H1N1 της γρίπης Α. Το στέλεχος αυτό φαίνεται ότι δεν αγαπά μόνο τις ευπαθείς ομάδες αλλά “επιτίθεται” αρκετά και σε νέους υγιείς ανθρώπους.

Με δεδομένο ότι ο Μάρτιος είναι ο νοσηρότερος συνήθως, μήνας της χειμερινής περιόδου, και ως προς την γρίπη, φαίνεται πως η φετινή χρονιά θα αποτελέσει, ίσως, χρονιά ρεκόρ σε θανάτους για τα τελευταία χρόνια. Επίσης από καταγραφές και συγκρίσεις με άλλες χώρες στον κόσμο η Ελλάδα δυστυχώς, φαίνεται να είναι από τις πρώτες σε θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό της!

Και αν αυτό συνέβαινε σε μια χώρα που παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει, βρίσκεται σε εμπόλεμη ή σε ακραία εξαθλίωση θα το κατανοούσα.
Γιατί λοιπόν συμβαίνει στην Ελλάδα, αυτό το θλιβερό και απαράδεκτο φαινόμενο της απώλειας τόσων ανθρωπίνων ζωών;

Η χώρα μας είναι δυστυχώς από τις χαμηλότερες στον κόσμο σε πρόληψη δηλ. σε αντιγριπικό εμβολιασμό, μόλις το 20% των ομάδων υψηλού κίνδυνου και περίπου 10% των επαγγελματιών Υγείας! Το εμβόλιο της γρίπης στην Ελλάδα διατίθεται σε αρκετά χαμηλό κόστος και είναι συνταγογραφούμενο.
Και αναρωτιέμαι γιατί πάραυτα οι Έλληνες δεν εμβολιάζονται;
Είναι η άγνοια για την επικινδυνότητα της γρίπης;
Είναι η έλλειψη ενημέρωσης και κεντρικού σχεδιασμού των δoμών υγείας για την οργάνωση της πρόληψης;
Είναι η αντιεμβολιαστική νοοτροπία του Έλληνα που αψηφά αυτή την εν δυνάμει επικίνδυνη ίωση;
Είναι η απαράδεκτη και ανεύθυνη ως προς τον εαυτό τους, τις οικογένειες τους και τους ασθενείς με τους οποίους έρχονται σε επαφή, στάση της πλειοψηφίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, που πρώτοι δεν δίνουν το παράδειγμα του εμβολιασμού;

Είναι όλα αυτά μαζί μάλλον…

Ειδικά για τη στάση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής κάνοντας αυτοκριτική για τον χώρο στον όποιο και εγώ ανήκω:
Θεωρώ λοιπόν ότι ένας επιστήμονας και πολύ περισσότερο ένας γιατρός διαφέρει από οποιαδήποτε άλλο επάγγελμα-ιδιότητα-απασχόληση στο ότι πρέπει να είναι “ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΣ” της επιστήμης του.

Αυτό σημαίνει ότι πέρα και πάνω από την όποια προσωπική κρίση είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει κατευθυντήριες γραμμές που ορίζονται κατά ομοφωνία των επιστημόνων του χώρου σύμφωνα με τα κάθε φορά τελευταία δεδομένα της Ιατρικής.

Η Ιατρική δεν είναι Τέχνη δεν είναι ποίηση δεν είναι καλλιτεχνία να έχει το ελεύθερο της διαφορετικής γνώμης, προσωπικής άποψης και ελεύθερης έκφρασης. Όπως και κάθε Επιστήμη γενικά!

Η ευθύνη στην προκείμενη περίπτωση των Γιατρών εκείνων που δεν ενθαρρύνουν την πρόληψη, παρά τις σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενίοτε μάλιστα αποθαρρύνουν τον πληθυσμό για εμβολιασμό, είναι ανεξήγητο έως και επικίνδυνο φαινόμενο και αυτοί οι γιατροί φέρουν βαριά την ευθύνη!

Είναι απαράδεκτο να μένουν έγκυες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένα άτομα, άτομα με χρόνια καρδιοαναπνευστικά νοσήματα και παχύσαρκα άτομα, απροστάτευτα από μια λοίμωξη από την όποια μπορεί να κινδυνέψει η ζωή τους!

Κατά την προσωπική μου άποψη δεν είναι ανεξήγητο το φαινόμενο:

  • Ακόμα και ο επαγγελματίας της Υγείας φέρει δυστυχώς, το βαρύ γονίδιο της φυλής μας, που χαρακτηρίζεται από αναβλητικότητα, αμέλεια και ωχαδερφισμό σε σοβαρά θέματα που απαιτούν προγραμματισμό όπως είναι η πρόληψη σε θέματα Υγείας.
  • Το τραγικότερο όμως είναι ότι δυστυχώς, ακόμη και ένας γιατρός, φαίνεται να μην μπορεί να απαλλαγεί από το επίπεδο της χαμηλής κουλτούρας με το όποιο ίσως έχει μεγαλώσει και το οποίο καμία σχολή Ιατρικής δεν μπορεί να ανατρέψει!!

Χαμηλή κουλτούρα για έμενα σημαίνει:

  • Ότι ο γιατρός είναι αμελής και ανεύθυνος απέναντι στους ασθενείς του, μην υποστηρίζοντας την πρόληψη!
  • Ότι είναι δέσμιος του (συν)αισθήματος της αγέλης, που εν προκειμένω αφορά σε αντιεμβολιαστική γενικά στάση.
  • Ότι επιτρέπει στον εαυτό του παρασυρόμενος από τη μάζα, φοβική ως προς τον εμβολιασμό στάση, χωρίς κανένα επιστημονικό έρισμα. Απαράδεκτο και άκρως επικίνδυνο!
  • Ότι εμπλέκει δικές του μεταφυσικές και άλλες αναζητήσεις με τις ξεκάθαρες γραμμές της Ιατρικής. Δυστυχώς, αλλά έχω ακούσει και από γιατρούς ακόμη, θεωρίες συνωμοσιολογίας στις οποίες εμπλέκονται και “εξωγήινοι” ακόμη, που συναλλάσσονται με φαρμακευτικές εταιρείες και “απεργάζονται ειδεχθή σενάρια για την ανθρωπότητα”…

Δεν υποστηρίζω ότι το ποσοστό των φοβικών και συνωμοσιολόγων γιατρών είναι μεγάλο στην Ελλάδα. Ευτυχώς όχι… Επηρεάζουν όμως αρκετά τους ασθενείς!

Το σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων γιατρών, πιστεύω είναι σοβαροί και υπεύθυνοι ως προς τους ασθενείς τους. Το ποσοστό όμως των επαγγελματιών της Υγείας που στέκονται ανεύθυνα, από λόγους αμέλειας, απέναντι στην πρόληψη για τη γρίπη, είναι δυστυχώς η πλειοψηφία!

Και το αποτέλεσμα: οι θάνατοι από γρίπη “ρέουν” γιατί, ο λαός μας είναι “έξυπνος” και δεν την “πατάει” με τον εμβολιασμό της γρίπης που έχει “τόσες παρενέργειες και όχι μόνο….” !!!

Τι να πω… Η ανθρώπινη ζωή είναι ότι πολυτιμότερο υπάρχει! Και είναι κρίμα να χάνονται έτσι ζωές από αμέλεια ή δεισιδαιμονικού τύπου δυσπιστίες της μάζας.

Ας δεχτούμε επιτέλους, ότι η γη γυρίζει…

* Το κείμενο της Παιδίατρου Άννα Παρδάλη δημοσιεύτηκε στο we24.gr