Έχουμε μπει για τα καλά στην καρδιά του χειμώνα! Μαζί με το πιο τσουχτερό κρύο που αναμένεται , οι Παιδίατροι, ξέρουμε κάθε χρόνο πως τέτοια εποχή αναμένουμε και τις πιο σοβαρές ιώσεις του χειμώνα. Αφορούν κυρίως στο αναπνευστικό με σοβαρότερη τη γρίπη, αλλά έχουμε όλων των ειδών τις λοιμώξεις και από άλλα συστήματα όπως οι γαστρεντερίτιδες που εκδηλώνονται συνήθως κατά μικρά επιδημικά κύματα.

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των λοιμώξεων συνήθως είναι ο πυρετός, που συνοδεύεται με βήχα, συνάχι, καταρροή, κακουχία, πονόλαιμο. Σε αρκετές ιώσεις στα παιδιά, είναι συχνά τα εξανθήματα. Στις γαστρεντερίτιδες, εκδηλώνουν εμέτους, διάρροιες κοιλιακό άλγος, πυρετό. Μια γαστρεντερίτιδα δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζει όλα αυτά τα συμπτώματα, μπορεί δηλ. μόνο ένα κοιλιακό άλγος να αφορά σε τέτοια ίωση.

Η περίοδος αυτή της έξαρσης των λοιμώξεων αυτών, φαίνεται να καταλαγιάζει στις αρχές του Απρίλη, γι’ αυτό καλό είναι οι γονείς να έχουν υπ’ όψιν τους ορισμένες συμβουλές που θα τους φάνουν χρήσιμες:

  • Τα μικρότερα παιδιά της βρεφικής, προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας είναι τα πιο ευάλωτα, λόγω ανωριμότητας του ανοσοποιητικού τους συστήματος, στις λοιμώξεις και άρα αναμένουμε ότι ίσως αρρωστήσουν συχνότερα και βαρύτερα.
  • Στα παιδιά αυτά έχουμε ελέγξει την επάρκεια στην εμβολιαστική τους κατάσταση και βέβαια έχουμε συζητήσει και προχωρήσει ήδη εκεί που υπάρχει ένδειξη σε εμβολιασμούς εποχικούς όπως κατά της γρίπης!
  • Όταν ένα παιδί αρρωστήσει, πέρα από την ιατροφαρμακευτική του φροντίδα, εξαντλούμε το χρόνο της ανάπαυσης στο σπίτι! Δεν βιαζόμαστε να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο του, ειδικά αν είναι προσχολικής ηλικίας ή και μικρότερο! Εκτός του κίνδυνου της μεταδοτικότητας προς τα άλλα παιδιά, ενδέχεται και το ίδιο να εκτεθεί σύντομα και βαρύτερα σε μια καινούρια ίωση! Η ανάπαυση στο σπίτι πρέπει να συνδυάζεται με όσο το δυνατό καλή διατροφή και άφθονα υγρά, περιορισμό των δραστηριοτήτων, και αρκετό ύπνο.
  • Στις ιώσεις, όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα, ενώ οι αντιβιώσεις, δεν έχουν καμία απολύτως χρησιμότητα! Αυτό κάνει ακόμη μεγαλύτερη την αναγκαιότητα για ανάπαυση και περιορισμό των δραστηριοτήτων στο σπίτι ώστε να εξοικονομήσει ο οργανισμός δυνάμεις για τον “εισβολέα” ιό!
  • Ο λόγος που ευδοκιμούν το χειμώνα τόσες πολλές ιώσεις έχει να κάνει αρκετά με την παραμονή των ανθρώπων σε κλειστούς, λόγω του κρύου, χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς , όποτε αυξάνεται η συγκέντρωση των ιών και μικρόβιων και κατά συνέπεια η μεταδοτικότητα και διεισδυτικότητα στον ανθρώπινο οργανισμό. Γι’ αυτό θα πρέπει να βρίσκουμε συνέχεια ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, να ανοίγουμε και να αερίζουμε το σπίτι μας ή το σχολείο!
  • Η καλή διατροφή όλο το χρόνο, προετοιμάζει καλυτέρα έναν οργανισμό απέναντι σε μια λοίμωξη. Το να ζητούμε ή και να χορηγούμε από μόνοι μας αυτήν την περίοδο, ή κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, ουδεμία χρησιμότητα και βοήθεια προσφέρει.
  • Αποφεύγουμε πολυσύχναστους και συγχρωτισμένους χώρους όπως κλειστούς παιδότοπους, ειδικά κατά τη διάρκεια επιδημιών.
  • Όταν προκύψει η όποια ίωση, το συζητάμε με τον Παιδίατρο μας, που τουλάχιστον στην Ελλάδα είναι πάντα διαθέσιμος και κοντά στην οικογένεια. Προσοχή όμως: σε περίοδο επιδημιών ή εξάρσεων των ιώσεων, ταυτόχρονα μπορεί να απευθύνονται όλοι οι γονείς στον οικογενειακό τους Παιδίατρο και πολύ συχνά από το τηλέφωνο.
    Θα πρέπει λοιπόν οι γονείς να το έχουν αυτό υπ’ όψιν τους, ώστε να είναι σύντομοι, ψύχραιμοι και περιεκτικοί χωρίς φλυαρίες στις πληροφορίες που μεταφέρουν στο τηλέφωνο, γιατί ο Παιδίατρος εξυπηρετεί ταυτόχρονα εκείνη την περίοδο ίσως και εκατοντάδες οικογένειες και φέρει μεγάλη ευθύνη για τις ενέργειες του, που προϋποθέτει βεβαίως να μην είναι εξαντλημένος!

Και θυμόμαστε πάντα ότι ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις , άλλοτε με λιγότερη και άλλοτε με περισσότερη για τους μικρούς μας ασθενείς ταλαιπωρία, οι ιώσεις είναι ιάσιμες καταστάσεις, που, εκπαιδεύουν τελικά το ανοσοποιητικό τους ώστε την άνοιξη να είναι πλέον πιο δυνατοί!!

* Το κείμενο της Παιδίατρου Άννα Παρδάλη δημοσιεύτηκε στο we24.gr