Η θερμοπληξία αποτελεί ιδιαίτερα επείγουσα κατάσταση. Στη χώρα μας, που το κλίμα ευνοεί τις υψηλές θερμοκρασίες και την ηλιοφάνεια, είναι ακόμη πιο εύκολο να εκτεθεί ένα παιδί σε αυτό τον κίνδυνο, που είναι μεγαλύτερος για ένα βρέφος ή νήπιο. Ένα παιδί μπορεί να υποστεί θερμοπληξία μέσα σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο αν κάποιος δεν σκεφτεί απλά, να ανοίξει την πόρτα ή το παράθυρο.

Η θερμοπληξία έχει θνησιμότητα περίπου 12% επί ενηλίκων.

Τα παιδιά συμμετέχουν σε ποσοστό 4% και τα περισσότερα από αυτά είναι μικρότερα των 4 ετών. Μεγαλύτερα παιδιά και έφηβοι είναι και αυτά σε κίνδυνο διότι ασκούν, συνήθως, δραστηριότητα υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας.

Αυτό στα παιδιά συμβαίνει γιατί, κατά τη θερμοπληξία, ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός σε σχέση με τους ενήλικες δεν λειτουργεί, είναι αδρανής, αναφέρει η Dr. Άννα Παρδάλη MD, PhD, Επιμελήτρια Παιδίατρος ΙΑΣΩ Παίδων. Αυτό οφείλεται σε διάφορα αίτια όπως, η ανωριμότητα του παιδικού εγκέφαλου, το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν μεγάλη επιφάνεια σώματος σε σχέση με το βάρος τους και συνεπώς προσλαμβάνουν περισσότερη θερμότητα με ακτινοβολία από το περιβάλλον, καθώς και στο ότι έχουν μικρότερη εφίδρωση από τους ενήλικες.

Τα παχύσαρκα παιδιά αντιμετωπίζουν ακόμη δυσκολότερα την αυξημένη θερμοκρασία. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, είναι η ανεξέλεγκτη αύξηση της θερμοκρασίας. Όταν η θερμοκρασία παραμένει επί αρκετή ώρα άνω των 41°C, αρχίζει η καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων.

Το ίδιο ΔΕΝ συμβαίνει στον πυρετό, γιατί ο εγκέφαλος ελέγχει τον θερμορυθμιστικό μηχανισμό, ο όποιος δεν επιτρέπει συνήθως την άνοδο της θερμοκρασίας άνω των 41°C.

Στα πρώτα στάδια της θερμοπληξίας παρατηρείται η εξάντληση από παρατεταμένη θερμότητα που χαρακτηρίζεται από διαταραχές της πνευματικής λειτουργίας, νωθρότητα, υπνηλία και μυϊκή αδυναμία.

Αν είναι βρέφος αρχίζει να κλαίει ασταμάτητα, να γίνεται κατακόκκινο, να ανεβάζει πυρετό πάνω από 39°C, να κάνει συχνά διάρροιες. Στο πολύ επικίνδυνο – για τη ζωή του – περιστατικό, το μωρό γίνεται πολύ ήρεμο, καταβεβλημένο και αρνείται να φάει.

Τα μεγαλύτερα παιδιά εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα, διαμαρτύρονται για δυνατό πονοκέφαλο, εμφανίζουν σύγχυση. Πιθανόν να παρουσιάζουν ζάλη, τάση για εμετό, μεγάλη εφίδρωση, ταχυκαρδία, γρήγορη αναπνοή, υπόταση, ωχρότητα. Είναι προφανές πως πρέπει αμέσως να μεταφερθεί σε πλούσια σκιά, δροσερό περιβάλλον, να τυλιχθεί από την κορυφή έως τα άκρα με βρεγμένη πετσέτα και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο το γρηγορότερο.

Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τη θερμοπληξία – καύσωνα:

  • Να τους φοράτε ρούχα που να είναι ελαφρά, ανοιχτόχρωμα και άνετα. Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα αντανακλούν πίσω μερική από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα ρούχα να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος.
  • Να τους φοράτε καπέλο όταν βγαίνουν από το σπίτι.
  • Δεν μην κυκλοφορούν άσκοπα έξω στον ήλιο, ειδικά μεταξύ 11:00 π.μ. και 4.00 μ.μ. Να παραμένουν όσο το δυνατό περισσότερο στο σπίτι και σε κλιματιζόμενους χώρους ή με ανεμιστήρες.
  • Χρησιμοποιείτε αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας. Ελέγξτε ότι η κρέμα προστατεύει από την έκθεση στην Α και Β υπεριώδη ακτινοβολία. Να βάζετε κρέμα και στα αυτιά, τη μύτη, το λαιμό των παιδιών.
  • Να δίνετε στα παιδιά σας πολλά υγρά ακόμα κι αν αυτά σας λένε ότι δεν διψάνε. Να παίρνουν ελαφρά και συχνά γεύματα.
  • Να αποφεύγουν παιχνίδια που παίζονται στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα παιχνίδια που απαιτούν έντονη άσκηση, όπως είναι το ποδόσφαιρο. Αν το παιδί επιστρέψει στο σπίτι και αισθάνεται ιδιαίτερα ζεστό, τότε να κάνει ένα δροσερό μπάνιο, όχι όμως κρύο γιατί εύκολα μπορεί να πάθει υποθερμία.

Και να θυμάστε ότι τα παιδιά πέρα από το προφανές του κίνδυνου της έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες, δεν έχουν αίσθηση του μέτρου στη δραστηριότητα τους και εξαντλούνται εξαιρετικά εύκολα!

_________

* Το κείμενο της Παιδίατρου Άννας Παρδάλη MD, MSc δημοσιεύτηκε στο infokids.gr