Βρεφική νινιδα: τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι;
Η  νινίδα ή αλλιώς σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Πρόκειται για την πιο συχνή δερματίτιδα στη βρεφική ηλικία. Περίπου τα μισά βρέφη έχουν πιθανότητα να εμφανίσουν κάποιας μορφής σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Εμφανίζεται κυρίως στα βρέφη του πρώτου τρίμηνου αλλά μπορεί να διαρκέσει και όλο τον πρώτο χρόνο ζωής. Δίνει την εικόνα ακμής σε συνδυασμό με ξηροδερμία και κιτρινωπές φολίδες. Παρατηρείται συνήθως πάνω στο κεφάλι, γιατί στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλοί σμηγματογόνοι αδένες στους οποίους επιδρούν ορμόνες από την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Μπορεί ακόμη να εντοπίζεται πάνω από τα φρύδια, γύρω από τη μύτη και πίσω από τα αυτιά και λιγότερο συχνά να επεκταθεί στις πτυχές του λαιμού, στις μασχάλες, στο εσωτερικό της παλάμης, ακόμη και στην περιοχή της πάνας. Συνήθως υποχωρεί έως το τέλος του πρώτου χρόνου, σπάνια μπορεί να διαρκέσει και λίγο περισσότερο.

Μπορεί να κρύβει κάποιο κίνδυνο για το μωρό μου;
Όχι είναι μια τελείως αβλαβής κατάσταση για το μωρό. Κυρίως δημιουργεί αισθητικό θέμα στους γονείς και την απορία αν αυτό αποτελεί εστία κακής υγιεινής για το παιδί. Δεν προκαλείται από κακή υγιεινή και δεν είναι μεταδοτική!
Επίσης μπορεί να προκαλέσει απώλεια τριχών.
Γενικά, είναι μια καλά ανεκτή κατάσταση και χωρίς εκδηλώσεις ενόχλησης από τα φέροντα τη νινιδα, βρέφη. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα δεν προκαλεί κατά κανόνα κνησμό!

Πολύ σπάνια, σε εκτεταμένης έκτασης νινίδα, μπορεί να συνοδεύεται από ανησυχία και αίσθημα κνησμού. Στις περιπτώσεις αυτές ενδεχομένως να μην πρόκειται για αμιγώς σμηγματορροϊκή δερματίτιδα αλλά συνδυασμό με ατοπική δερματίτιδα ( έκζεμα). Αν πρόκειται για ένα μεγαλύτερο σε ηλικία μωράκι που εκδηλώνει την ανησυχία του με κνησμό θα πρέπει να το εμποδίζουμε και να αντιμετωπίζουμε τη νινίδα, γιατί έτσι μπορεί να προκληθεί φλεγμονή και επιμόλυνση της περιοχής με μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος, που θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Η νινιδα είναι το ίδιο πράγμα με το έκζεμα;
Όχι. Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μια διαφορετική δερματοπάθεια της οποίας η αιτία δεν είναι σαφώς γνωστή αλλά φαίνεται ότι έχει, ή σχετίζεται με καταστάσεις με αλλεργικό υπόστρωμα. Το 12-25% των παιδιών παγκοσμίως πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα.

Ξεκινά από τη βρεφική ηλικία αλλά δεν υποχωρεί τόσο γρήγορα όπως η σμηγματορροικη δερματίτιδα και μπορεί να συνοδεύει το παιδί σε όλη την παιδική ηλικία αλλά και ως ενήλικα. Χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό, ερυθρότητα, ξηρότητα, απολέπιση, που σπανιότερα μπορεί να συνοδεύονται από έντονη φλεγμονή του δέρματος και τον κίνδυνο να επιμολυνθεί με μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος ή μύκητες.

Τι μπορώ να κάνω για φύγει ή τουλάχιστον να μειωθεί η νινίδα;
Λούζουμε το μωρό με ένα απαλό σαμπουάν και χτενίζουμε σχολαστικά με μαλακή βούρτσα.
Αν δεν υποχωρήσει, εφαρμόζουμε στο κεφαλάκι του μωρού ειδικά προϊόντα, σε ελαιώδη μορφή που όταν έρθουν σε επαφή με το νερό μετατρέπονται σε γαλάκτωμα και απομακρύνουν τη νινίδα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθούν και κοινά έλαια όπως το ελαιόλαδο ή το αμυγδαλέλαιο.

Το κείμενο της Παιδίατρου Άννας Παρδάλη δημοσιεύτηκε στο mothersbird.gr