Έντονη είναι η ανησυχία που έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες τα πέραν του συνηθισμένου αυξημένα περιστατικά ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχει εντοπιστεί ακόμα κάποιο γνωστό περιστατικό φλεγμονής του ήπατος σε παιδί, όμως καθώς η έξαρση δείχνει να αυξάνεται καθημερινά σε όλο και περισσότερες χώρες, έχει νόημα να γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται, αλλά και τι να προσέξουμε σε περίπτωση που εμφανίσει συμπτώματα το παιδί μας.

Η παιδίατρος κ. Άννα Παρδάλη παρέθεσε στο Infokids.gr τα τελευταία δεδομένα για τα νέα αυτά περιστατικά ηπατίτιδας. Ποια παιδιά φαίνεται να βάλλει περισσότερο, με τι συμπτώματα και πώς μπορεί να συνδέεται με τον κορωνοϊό; Συνέστησε δε ψυχραιμία, όσο παρακολουθούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση.

ΤΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ;

“Δεν ξέρουμε ακόμα πάρα πολλά πράγματα. Σε αυτή τη φάση είμαστε στη διαπίστωση του προβλήματος. Έχουν καταγραφεί κάποιες ηπατίτιδες σε διάφορες χώρες -κυρίως στην Αγγλία- οι οποίες είναι πέρα από το σύνηθες.

Οι γνωστές αιτίες της ηπατίτιδας είναι η Α, B, C κλπ. Δεν φαίνεται στα περιστατικά που έχουμε τώρα η ηπατίτιδα να αφορά αυτά τα στελέχη.”

 

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 5 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

“Όσο το έχω ψάξει μέχρι τώρα, βλέπουμε τα περισσότερα παιδιά που έχουν εκδηλώσει φλεγμονή στο ήπαρ να είναι μικρής ηλικίας, δηλαδή μέχρι 5 ετών.

Στο ιστορικό τους φαίνεται να έχουν νοσήσει είτε από κορωνοϊό είτε από αδενοϊό. Αυτό φαίνεται να μην είναι άσχετο.

Ο αδενοϊός είναι ένας ιός που προκαλεί συμπτώματα από διάφορα όργανα. Μπορεί να εκδηλωθεί ως γαστρεντερίτιδα ή λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού (π.χ. αμυγδαλίτιδα) ή και κατώτερου, ή ένα απλό εμπύρετο. Στις σπάνιες περιπτώσεις του μπορεί να προσβάλει όλα τα όργανα και να κάνει και ηπατίτιδα. Δεν είναι σύνηθες, αλλά δεν είναι και απίθανο.

Ακόμα μένει να διερευνηθεί τι στέλεχος ηπατίτιδας είναι αυτό που εμφανίζεται τώρα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει στατιστικά να συσχετιστούν αυτά τα περιστατικά με αυτούς τους δύο ιούς, ώστε να γίνει σαφές αν αιτιολογικά μπορεί να ενέχονται.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα τέτοια περιστατικά. Στο εξωτερικό είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που είχαμε κεραυνοβόλο ηπατίτιδα και που το παιδί χρειάστηκε αυξημένη εντατική φροντίδα ή ακόμα και μεταμόσχευση.

Φαίνεται, δηλαδή, πως τα πράγματα δεν είναι εξαιρετικά σοβαρά, παρ’όλα αυτά υπάρχει μια εύλογη ανησυχία από τους γιατρούς για το τι ακριβώς αφορά και ποια θα είναι η εξέλιξη, δηλαδή αν θα λάβει χαρακτήρα επιδημίας.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΔΕΝΟΪΟΣ, ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ

Ο αδενοϊός, σύμφωνα με την κ. Παρδάλη, είναι ένας ιός που προσβάλλει τα παιδιά όλον τον χρόνο, απλά κάποιες εποχές, όπως στο τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης, μαζί με τους εντεροϊούς εμφανίζει έξαρση. Πρόκειται, δηλαδή, για ιούς που έχουμε σε μεγάλο βαθμό αυτή την εποχή. Ωστόσο, αν το παιδί εμφανίζει αυτή την εποχή κάποια συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει οι γονείς να ανησυχούν για ηπατίτιδα.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ηπατίτιδα αυτή είναι συμπτώματα από το γαστρεντερικό (έμετοι, ναυτία, πόνος στην κοιλίτσα), αλλά το πιο χαρακτηριστικό είναι ο ίκτερος. Δηλαδή, η εξωτερική χροιά δέρματος και βλεννογόνων. Και κάποια άλλα συμπτώματα που μπορεί να έχει ο ίκτερος, όπως κνησμός, σκουρόχρωμα ούρα, αλλά και μία επηρεασμένη γενική κατάσταση.

ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΛΗΤΙΚΗ Η ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ;

Γίνεται προφανές, λοιπόν, ότι η ηπατίτιδα δεν είναι κάτι κολλητικό. Κολλητικός είναι ο κορωνοϊός και ο αδενοϊός. “Η ηπατίτιδα είναι απώτερη επιπλοκή, έπειτα από κάποια λοίμωξη”, διευκρινίζει η παιδίατρος.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ;

Τα παιδιά έχουν κάνει εμβόλια για πολύ συγκεκριμένους ιός της ηπατίτιδας (Α και Β), οι οποίοι δεν είναι αυτοί που ενέχονται στα συγκεκριμένα περιστατικά.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ ΝΑ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ;

“Καλώς κάνετε αυτή την ερώτηση, για να μην υπάρξει παρανόηση. Τα περιστατικά αυτής της ηπατίτιδας που έχουμε μέχρι στιγμής αφορούν σε παιδιά κάτω των 5 ετών, τα οποία είναι όλα ανεμβολίαστα. Αυτές οι ηλικίες, όπως ξέρουμε, δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στον εμβολιασμό”, καταλήγει η κ. Παρδάλη.

_________

* Το κείμενο της Παιδίατρου Άννας Παρδάλη MD, MSc δημοσιεύτηκε στο infokids.gr