Το κάνουμε στις κόρες μας μόνο εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό; Είναι και για τα αγόρια; Από ποια ηλικία και μετά γίνεται; Πόσο ανώδυνο είναι; Αυτές και άλλες απορίες σας λύνει με τις απαντήσεις της η παιδίατρός μας Άννα Παρδάλη.
1. Τι είναι το εμβόλιο καρκίνου του τραχήλου; Από τι μας προστατεύει;
Το εμβόλιο αυτό προστατεύει από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ή HPV όπως ονομάζεται. Ένας ιός ο οποίος εμπλέκεται σε μεγάλο εύρος νοσημάτων που ξεκινούν από την εφηβική ηλικία. Ο ιός HPV είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη, μετά τον καρκίνο του μαστού, σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών.
Ο HPV όμως προκαλεί μεγάλο αριθμό και άλλων σοβαρών νοσημάτων, όπως καρκίνο του αιδοίου, κόλπου, πέους, πρωκτού και γεννητικά κονδυλώματα, ενώ επιπλέον ευθύνεται για ορισμένες μορφές καρκίνου στοματοφάρυγγα, και λάρυγγα.
Η λοίμωξη από τον ιό δεν μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο, αλλά ούτε και να εξαφανιστεί με κάποια φαρμακευτική αγωγή εκτός από τον εμβολιασμό. Προλαμβάνοντας λοιπόν τη λοίμωξη δεν θα οδηγηθούμε στις συνέπειές του όπως ο καρκίνος.
2. Πώς μεταδίδεται αυτός ο ιός;
Ο HPV είναι ένας πολύ συχνός ιός, που μεταδίδεται εύκολα, κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής η οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι ολοκληρωμένη. Είναι το συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Σκεφτείτε ότι 8 στις 10 γυναίκες θα μολυνθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους από αυτό τον ιό.
Αρκεί και η απλή επαφή των γεννητικών οργάνων δύο ατόμων, ενώ ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω χεριών.
Επίσης, σπανιότερα ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο νεογνό ή ακόμη και μέσω εσωρούχων ή άλλων υφασμάτων. Η λοίμωξη από τον HPV στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί από μόνη της, χωρίς να προκαλέσει βλάβη. Ωστόσο, κάποιος μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα για πολλά χρόνια και να μεταδίδει τον ιό χωρίς να το γνωρίζει.
3. Το προφυλακτικό δεν μπορεί να μας προστατεύσει από αυτόν;
Για τους λόγους που αναφέραμε πριν που σχετίζονται με τους τρόπους της μετάδοσης του ιού ακόμη και το προφυλακτικό, αν και μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης από HPV, δεν προστατεύει απόλυτα.
4. Ποια είναι η σωστή ηλικία για να κάνουμε αυτό το εμβόλιο και γιατί;
Στη χώρα μας, ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 11-18 ετών. Είναι ένα εμβόλιο που διανύει την δεύτερη δεκαετία της κυκλοφορίας του, με απόλυτα ασφαλές και αποτελεσματικό προφίλ σύμφωνα με την επιστημονική τεκμηρίωση, ενώ εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που έχουν χορηγηθεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Ο εμβολιασμός θα πρέπει να διενεργείται νωρίς πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του έφηβου, πριν δηλαδή την έκθεση στον ιό. Επιπλέον φαίνεται ότι όσο νωρίτερα ένας έφηβος εμβολιαστεί έναντι αυτού του ιού, τόσο καλύτερη αντισωματική απάντηση, δηλαδή ουσιαστική προστασία, θα έχει απέναντι στον ιό και τις συνέπειές του. Το μεγάλο αυτό ηλικιακό εύρος πολλές φορές λειτουργεί ως άλλοθι στους γονείς και τους εφήβους για αναβλητικότητα του εμβολιασμού.
5. Αν ένα κορίτσι έχει ξεκινήσει τις επαφές του με κάποιο αγόρι, έχει νόημα να κάνει το εμβόλιο μετά;
Και βέβαια έχει νόημα! Ο ιός έχει πολλά στελέχη από τα οποία μπορεί να προσβληθεί μια/ένας έφηβος κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Ακόμη και αν προσβληθεί από έναν τύπο ιού HPV, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προστατευτεί και για τα υπόλοιπα στελέχη της οικογενείας αυτού του ιού, από τα οποία μπορεί να νοσήσει στο μέλλον και να έχει τις επιπλοκές που δεν επιθυμούμε όπως ο καρκίνος των γεννητικών οργάνων.
6. Είναι μόνο για κορίτσια ή το κάνουν και αγόρια αυτό το εμβόλιο;
Κατά κανόνα στη χώρα μας όπου εφαρμόζεται ο εμβολιασμός έναντι αυτού του ιού, γίνεται στα κορίτσια. Όμως το εμβόλιο αυτό μπορούν να το κάνουν και τα κορίτσια και τα αγόρια.
Λόγω των σοβαρότερων και συχνοτέρων επιπτώσεων που έχει ο ιός αυτός στα κορίτσια, έχει επιλεγεί να εμβολιάζονται τα κορίτσια στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Σε κάποιες χώρες όπου υπάρχει η δυνατότητα, όπως η Αυστραλία, έχει επιλεγεί να γίνεται το εμβόλιο και στα αγόρια καθώς εκτός από τον καρκίνο προστατεύει και από τα γεννητικά κονδυλώματα.
_________
* Το κείμενο της Παιδίατρου Άννας Παρδάλη MD, MSc δημοσιεύτηκε στο mothersbird.gr