Οι ειδήσεις που έφτασαν τις τελεταίες μέρες και αφορούσαν θανάτους παιδιών και εφήβων σε Ευρώπη και Αμερική από τον νέο κορωνοϊό σίγουρα θορύβησαν όλους εμάς τους γονείς, παρά τις προτροπές των γιατρών, όπως και του υπεύθυνου της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων κ. Τσιόδρα, ότι πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών που νοσεί και ότι οι θάνατοι αυτοί αφορούσαν πολύ σπάνια περαστικά.

Το infokids.gr μίλησε με την παιδίατρο κ. Άννα Παρδάλη προς την οποία θέσαμε τα ερωτήματα που απασχολούν κάθε γονιό αυτές τις μέρες.

Κ. Παρδάλη, με δεδομένο ότι και ΠΟΥ υπενθύμισε πως οι νέοι πλήττονται επίσης από την πανδημία της COVID-19, η οποία έχει προκαλέσει θύματα ανάμεσα στα παιδιά και τους εφήβους, το ερώτημα είναι γιατί ένα παιδί υγιές και χωρίς υποκείμενα νοσήματα χάνει τη ζωή του από κορονοιό;Το καλό ανοσοποιητικό τους σύστημα πώς δεν καταφέρνει να αναρρώσει;

Η αλήθεια είναι ότι ο κορονοϊός πλήττει όλες τις ηλικίες. Η διαφορά είναι στο ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες πλήττονται πολύ περισσότερο! Ευτυχώς τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι πλήττονται σε πολύ μικρό ποσοστό και είναι εξαιρετικά σπάνιες οι περιπτώσεις που θα έχουμε πολύ σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπλοκές, όπως η απώλεια μιας ζωής.
Παρ’ όλα αυτά, τα εξαιρετικά ελάχιστα περιστατικά, κυρίως εφήβων, με τη χείριστη έκβαση, θα μπορούσαν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι οι έφηβοι που πλήττονται, ακόμη και αν είναι υγιείς οργανισμοί, ενδέχεται να νοσήσουν σοβαρότερα καθώς γενικά ο τρόπος ζωής τους είναι συχνά τέτοιος ώστε παραμελούν τον εαυτό τους και εξαντλούν τις φυσικές τους δυνάμεις, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μία σοβαρότερη νόσηση όχι μόνο από τον κορονοϊό αλλά και από οποιαδήποτε άλλη λοίμωξη.
Επιπλέον, μπορεί οποιοσδήποτε φαινομενικά υγιής οργανισμός να κρύβει ένα υποκείμενο νόσημα, το οποίο δεν είναι γνωστό μέχρι κάποιο σημείο της ζωής του και όταν θα τύχει να νοσήσει σοβαρά από κάποια λοίμωξη, αυτό να συμβάλει αρνητικά προς μια βαρύτερη νόσηση. Γενικά, όμως, δεν έχουμε όλες τις ακριβείς πληροφορίες για τα πολύ λίγα περιστατικά των παιδιών και εφήβων που νόσησαν σοβαρά ή κατέληξαν από τη νόσο.

Υπάρχει στις οδηγίες της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων η παράμετρος για τη χρήση χλωροκίνης σε παιδιά με covid-19 που πρέπει να νοσηλευτούν, με την προϋπόθεση να προϋπάρχει συναίνεση του γονέα. Μήπως είναι νωρίς ακόμα για τη χρήση ενός φαρμάκου που δεν υπάρχουν μελέτες ακόμη αναφορικά με τη νέα νόσο;

Σχετικά με τη χλωροκίνη στα παιδιά τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν δείχνουν να υπάρχει αντένδειξη στη χρήση της ως φάρμακο για τις ηλικίες αυτές, όμως γενικά επειδή η χλωροκίνη δεν είναι ένα πολύ απλό φάρμακο, τόσο σε οποιονδήποτε ασθενή πολύ περισσότερο δε στα παιδιά, θα πρέπει να δίνεται με προσοχή και μόνο όταν υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις, δηλαδή βαριά νόσηση από τον ιό.
Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει ένδειξη να χορηγείται σε οποιοδήποτε παιδί που θα νοσήσει από τον ιό παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου κανείς πρέπει να ζυγίσει το όφελος και την ανάγκη χορήγησής της ως φάρμακο. Απόλυτη αντένδειξη έχει σε μια κατάσταση που λείπει ένα ένζυμο από τον οργανισμό, το G6PD, οπότε είναι πιθανό να προκληθεί αιμόλυση.

Τέλος, να πούμε άλλη μια φορά προς τους γονείς τι ισχύει για τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς; Είναι δηλαδή απαραίτητο, εφόσον κλείσουν το ραντεβού τους να προσπαθήσουν να μη χάσουν τα παιδιά τους προγραμματισμένο εμβολιασμό; Ποιο το όφελος ειδικά αυτήν την περίοδο;

Σε σχέση με τα εμβόλια είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να παραμεληθούν αυτή την περίοδο, ειδικότερα αν αφορούν παιδιά μικρότερα των δύο πρώτων χρόνων ζωής όπου εκεί διενεργείται ένας σημαντικός αριθμός εμβολίων, τα οποία προστατεύουν από ένα πολύ μεγάλο αριθμό σοβαρών λοιμωδών και θανατηφόρων ακόμη νοσημάτων, όπως ο κοκύτης, η ιλαρά, ο τέτανος, ο αιμόφιλος, ο πνευμονιοόκοκος κ.λπ.
Είναι πολύ σημαντικό να μην παραμεληθούν διότι υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν ανεμβολίαστοι θύλακες στην κοινότητα, να μειωθεί η απαραίτητη εμβολιαστική κάλυψη που απαιτείται στο γενικό πληθυσμό και να αρχίσουν να αναβιώνουν σοβαρά λοιμώδη νοσήματα και τότε, ειδικά τα πολύ μικρά παιδιά και τα βρέφη, μπορεί να νοσήσουν πολύ βαριά ή και να οδηγηθούν στο θάνατο. Η πρόσφατη επιδημία της ιλαράς είναι ακόμη νωπή στη μνήμη μας και δεν θα θέλαμε μετά το τέλος αυτής της τεράστιας υγειονομικής κρίσης να ανοιχτούν νέες υγειονομικές πληγές από τα λοιμώδη νοσήματα από τα οποία προστατεύουν τα εμβόλια. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να τονίσουμε την ανάγκη να τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διενεργούνται οι εμβολιασμοί στα ιατρεία των παιδιάτρων. Θα πρέπει οι γονείς να ακολουθούν στη συνέχεια όλους τους κανόνες που έχουν δοθεί από το γιατρό τους και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές ώστε να αποτρέψουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

_________

* Το κείμενο της Παιδίατρου Άννας Παρδάλη MD, MSc δημοσιεύτηκε στο infokids.gr