Η εξέλιξη της Υγείας παγκόσμια, αναγνωρίζει την εφαρμογή των εμβολίων, μαζί με τα αντιβιοτικά και την ύπαρξη καθαρού νερού, ως τους σημαντικότερους σταθμούς της! Η ευρεία εφαρμογή εμβολιασμών, ως μέτρο πρόληψης και εξάλειψης εξαιρετικά σοβαρών νοσημάτων, κυρίως λοιμωδών, γίνεται τα τελευταία 40 χρόνια.

Ενώ τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, επιβεβαιωμένα και χαρακτηρισμένα ως σαφή νίκη της Ιατρικήςαπέναντι σε σοβαρά και θανατηφόρα νοσήματα, παρατηρείται -τα τελευταία χρόνια- η εμφάνιση μιας άποψης, που εναντιώνεται σε αυτή την αποδεδειγμένη εδώ και χρόνια πρακτική, καταλαμβάνοντας την μορφή “κινήματος” που εξαπλώνεται…

Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) προειδοποιεί ότι αν η άποψη αυτή, που εκφράζεται με το να μην εφαρμόζουν οι γονείς τους απαραιτήτους εμβολιασμούς στα παιδιά τους, αγγίξει ποσοστά που η εμβολιαστική κάλυψη πέσει κατά 10%, θα ξεσπάσουν επιδημίες στην Ευρώπη και την Αμερική, οι οποίες δύσκολα θα μπορέσουν να ελεγχθούν!

Ο πυρήνας της επιχειρηματολογίας αυτού του “κινήματος“, στηρίζει και υπερπροβάλλει υποτιθέμενες  , κυρίως από συστατικά ή έκδοχα που περιέχονται σε αυτά. Υποστηρίζει τηντοξικότητα αυτών των ουσιών και τις ενοχοποιεί για εμφάνιση αυτισμού, καρκίνου, σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτοάνοσων νοσημάτων.

Στο κίνημα αυτό εντάσσονται και απόψεις, που από ιδεολογία θέλουν την επιστροφή στη φύση και θεωρούν ότι τα εμβόλια είναι μια επέμβαση στη φυσική διαδικασία της νόσησης, καθώς και τάσεις, οι απόψεις των οποίων, διέπονται από θεωρίες “συνωμοσιολογίας” κατά της ανθρωπότητας, με μέσο ταεμβόλια.

Η διάδοση αυτών των -κατά κανόνα αφιλτράριστων επιστημονικάπληροφοριών, γίνεται κυρίως μέσα απ’ το διαδίκτυο και απευθύνονται κατά βάση σε γονείς αναγνώστες, που είναι ευάλωτοι συναισθηματικά, με αποτέλεσμα να προκαλείται εύκολα αίσθημα αμφιβολίας.

Ας δούμε, όμως, τί απαντά η Επιστήμη, σε ορισμένα από τα συχνότερα θέματα που προβάλλει αυτό το “κίνημα“:

Τα εμβόλια περιέχουν υδράργυρο: Ο υδράργυρος είναι συστατικό μιας ουσίας που λέγεται θειομερσάλη και η οποία έχει καταργηθεί από το 2001. Παραμένει μόνο σε κάποια σκευάσματα αντιγριπικών εμβολίων, που δεν κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

Τα εμβόλια περιέχουν αλουμίνιο: Το αλουμίνιο περιέχεται παντού (πχ στο νερό, στα φρούτα, στα λαχανικά, στο αλεύρι, ακόμη και στο μητρικό γάλα). Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την απάντηση του εμβολίου στον οργανισμό. Η ποσότητα που θα πάρει από ένα εμβόλιο το παιδί, είναι πολύ λιγότερη -για παράδειγμα- από το μητρικό γάλα, το οποίο ένα μωρό θηλάζει καθημερινά.

Τα εμβόλια περιέχουν φορμαλδεΰδη, που είναι συντηρητικό στα συστατικά του εμβολίου: Η ποσότητα που περιέχεται είναι δεκάδες φορές λιγότερη από αυτή, που φυσιολογικά περιέχεται στο σώμα μας, ή σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως τα χαλιά και οι χαρτοπετσέτες.

Ο πιο μεγάλος μύθος, όμως, είναι αυτός που συνδέει τα (και συγκεκριμένα το τριπλό ΜΜR ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας εμβόλιο) με τον αυτισμό. Ξεκίνησε από μια μελέτη στην Αγγλία, το 1998, ενός Άγγλου γιατρού του Γουέικφιλντ, με μόλις 8 παιδιά, που αποδείχτηκε αργότερα ότι είχε χρηματοδοτηθεί από τρίτους και ότι τα συγκεκριμένα παιδιά είχαν συμπτώματα αυτισμού πολύ πριν εμβολιαστούν.

Ο Γουέικφιλντ ζει σήμερα έκπτωτος στις ΗΠΑ και απολαμβάνει οπαδών, μεταξύ των οποίων διάσημοι καλλιτέχνες, όπως το μοντέλο /ηθοποιός Τζένυ Μακάρθι, η οποία κάνει αγώνα έναντι των εμβολίων!

Χιλιάδες μελέτες που ακολούθησαν σε διάφορα κλινικά και εργαστηριακά κέντρα του κόσμου, ΔΕΝ επιβεβαίωσαν εκείνη τη μελέτη. Τρομαγμένοι, όμως, γονείς συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετά χρόνια μετά.

Οι επιστήμονες:
Κατανοούν ότι οι άνθρωποι που ζουν στις προηγμένες κοινωνίες, του λεγομένου δυτικού κόσμου, δεν βλέπουν τις φοβερές επιδημίες από ασθένειες, τις οποίες αντιμετωπίζουν ακόμη σε αλλά μέρη του κόσμου, με αποτέλεσμα να υποτιμούν την κατάκτηση από την εφαρμογή τους.

Προειδοποιούν, όμως, ότι η εξάλειψη ορισμένων ασθενειών, όπως η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα, η ιλαρά, και τόσες άλλες, δεν είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίζει να υπάρχει και στο μέλλον, δίχως τα εμβόλια!

Ενδεικτικά κάποιοι αριθμοί:

Η ιλαρά
– Το 1980 είχαμε παγκοσμίως 2,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, κυρίως παιδιών. Το 2013, μόνο 145.000 θανάτους, μετά από την εφαρμογή για τρεις δεκαετίες του -επιτυχημένου, αλλά βαλλόμενου- εμβολίου MMR.

Αποτέλεσμα της αντιεμβολιαστικής στάσης: επανεμφανίστηκε η ιλαρά στην Αμερική, ενώ το 2004 είχε θεωρηθεί νόσος που είχε εξαλειφθεί!

Ο καρκίνος του τράχηλου της μήτρας
– Από τον ιό HPV, ο οποίος ενέχεται σχεδόν αποκλειστικά στη δημιουργία του και μπορεί να προστατευτεί από αντίστοιχο εμβόλιο, 300.000 θάνατοι ετησίως στην Ευρώπη. Δηλαδή, κάθε 20 λεπτά πεθαίνει μια γυναίκα! Ο καρκίνος του τράχηλου της μήτρας είναι η δεύτερη πιο συχνή αίτια θανάτου στις γυναίκες από καρκίνο.

Τα νούμερα είναι αφοπλιστικά και θα έλεγε κανείς δεν είναι συγκρίσιμα, ούτε με αριθμούς θυμάτων που προκύπτουν από Παγκόσμιους Πολέμους ή μεγάλες φυσικές καταστροφές! Η απόφαση -τελικά- ενός γονιού να μην εμβολιάσει το παιδί του, αφορά όχι μόνο στην Υγεία του παιδιού του, αλλά και στηΔημόσια Υγεία.

Τα εμβόλια είναι κατάκτηση της Ιατρικής, τουλάχιστον στον “τυχερόΔυτικό Κόσμο. Σκεφτείτε πως υπάρχουν μέρη στον κόσμο, όπου οι άνθρωποι “ονειρεύονται” ένα εμβόλιο!

* Το κείμενο της Παιδίατρου Άννα Παρδάλη δημοσιεύτηκε στο we24.gr