Η λίστα με τα απαραίτητα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς πριν από τις οικογενειακές χειμερινές αποδράσεις, σύμφωνα με την παιδίατρο Αννα Παρδάλη.

Έτοιμοι να ταξιδέψετε ενόψει εορτών; Θα πάρετε μαζί σας και τα παιδιά;
Ο,τι καλύτερο για να γεμίσει η οικογενειακή τράπεζα αναμνήσεων με ξεχωριστές στιγμές που θα μείνουν ανεξίτηλες σε μικρούς και μεγάλους. Καθώς όμως ετοιμάζετε τις βαλίτσες σας, μην αμελήσετε να ακολουθήσετε τις συμβουλές των παιδιάτρων, ώστε να είστε πλήρως προετοιμασμένοι στην περίπτωση που τύχουν απρόοπτα κατά τη χειμερινή απόδρασή σας από την καθημερινότητα.

«Τον χειμώνα ποτέ δεν ξέρει κάνεις πότε μπορεί να νοσήσει, πολύ περισσότερο που τις ημέρες των διακοπών οι μετακινήσεις των πληθυσμών είναι περισσότερες και η έκθεση σε πολυσύχναστους χώρους αυξάνει τις πιθανότητες να κολλήσουμε κάποια λοίμωξη, εμείς ή τα παιδιά μας. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε προνοήσει πώς θα αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μακριά από το σπίτι μας» προειδοποιεί η παιδίατρος δρ Αννα Παρδάλη.

Η ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ.
Σύμφωνα με τη γιατρό, ακόμη κι αν έχετε προγραμματίσει μήνες πριν  τις διακοπές, ακόμη κι αν τα αεροπορικά εισιτήρια κόστισαν ακριβά, απαραίτητη προϋπόθεση πριν από το ταξίδι είναι τα μέλη της οικογένειας να είναι υγιή. «Αν έχουμε παιδιά με πυρετό ή οξεία φάση νόσου, λοίμωξης κ.τ.λ., καλό είναι να αναβάλουμε αν είναι δυνατόν την ημερομηνία αναχώρησης».

Ιδιαίτερα σημαντικό για τις οικογένειες που έχουν πολύ  μικρά σε ηλικία παιδιά, είναι να επιλέγουν με προσοχή τον προορισμό τους, αποφεύγοντας έτσι τις κακοτοπιές. «Οταν πρόκειται να ταξιδέψουμε εντός Ελλάδας – οπουδήποτε και αν είναι, σε ορεινό μέρος, νησί, πόλη ή επαρχία – καλό είναι να έχετε  διερευνήσει από πριν το οδικό δίκτυο, εάν υπάρχει νοσοκομείο, κέντρο υγείας ή οποιαδήποτε πρωτοβάθμια δομή υγείας κοντά, και πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση σε αυτό» προσθέτει η ειδικός.

Σημαντικό είναι στην ατζέντα της μαμάς ή του μπαμπά, να καταχωριστούν πριν από την αναχώρηση τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης, ιδιαίτερα των δομών υγείας. Και αυτό διότι οι χειμερινοί προορισμοί – τα χιονοδρομικά κέντρα ή τα ορεινά μέρη – προσφέρουν στα παιδιά μοναδική διασκέδαση, καθώς τους δίδεται η δυνατότητα να παίξουν χιονοπόλεμο, να φτιάξουν χιονάνθρωπους ή να δοκιμάσουν χειμερινά σπορ. Δυστυχώς, οι πιθανότητες για ενδεχόμενους τραυματισμούς δεν είναι λίγες.

Σημείο που πρέπει να προσεχθεί είναι και το κατάλυμα που θα επιλέξει κανείς, καθώς θα πρέπει να παρέχονται δυνατότητες ή υπηρεσίες ανάλογες με τις ανάγκες της οικογένειας που κατά κανόνα διαμορφώνονται από την ηλικία των παιδιών. Ετσι, για παράδειγμα, η φροντίδα των βρεφών συνοδεύεται από ιδιαίτερες απαιτήσεις, ενώ από την άλλη τα μεγαλύτερα παιδιά βαριούνται πιο εύκολα, γι” αυτό και συνήθως οι γονείς αναζητούν δομές με άνετους χώρους, πάρκα, ζωολογικούς κήπους, δραστηριότητες για παιδιά κ.λπ.

Η ΛΙΣΤΑ.
Εάν πάλι μια οικογένεια επιλέξει να ταξιδέψει στο εξωτερικό, τότε αλλάζει και η λίστα με τα «πρέπει», που έχει συντάξει η δρ Αννα Παρδάλη. «Εάν για παράδειγμα ο προορισμός είναι μια χώρα στην Ευρώπη, τότε οι γονείς πρέπει να ελέγξουν τις εκεί κλιματικές συνθήκες τη δεδομένη εποχή και να ερευνήσει εάν αντιμετωπίζει κάποια ιδιαίτερα νοσηρή επιδημιολογική κατάσταση. Ας μην ξεχνούμε την επιδημία της ιλαράς που εδώ και δύο χρόνια μαστίζει την Ευρώπη, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να ελέγξουμε την εμβολιαστική μας κάλυψη – τη δική μας και των παιδιών μας έναντι πολύ σοβαρών νοσημάτων» σημειώνει η παιδίατρος.

Η Αννα Παρδάλη εφιστά μάλιστα τη προσοχή μας, καθώς «στις χώρες της Ε.Ε. η εθνική ασφαλιστική κάλυψη μας παρέχει δικαίωμα περίθαλψης, αρκεί να έχουμε εκδώσει τη σχετική διεθνή κάρτα Υγείας που προμηθευόμαστε από την αντίστοιχη υπηρεσία του ασφαλιστικού μας φορέα, εδώ στην Ελλάδα. Τις διαδικασίες αυτές τις έχουμε διεκπεραιώσει έγκαιρα, γιατί απαιτούν λίγο χρόνο».

Για τους πιο περιπετειώδεις που επιλέγουν ακόμη πιο μακρινές χώρες – ιδίως  εάν είναι γνωστές για επιδημίες – κρίνεται απαραίτητο να έχει προηγηθεί διερεύνηση έπειτα από επικοινωνία με ειδικές υπηρεσίες υγείας, όπως το Τμήμα Δημόσιας Υγείας ή το τμήμα Ταξιδιωτικής Ιατρικής σχετικά με την προετοιμασία, ακόμη και για σχετικούς εμβολιασμούς που απαιτούνται για να ταξιδέψει κανείς εκεί, πολλοί από τους οποίους απαιτείται να έχουν διενεργηθεί καιρό πριν.

ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.
Καθώς η πρόσβαση στις υγειονομικές δομές δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, η δρ Αννα Παρδάλη φτιάχνει τη λίστα με τα απαραίτητα που πρέπει να περιέχει. Και παρ” ότι αυτή είναι μεγάλη, δεν περιλαμβάνει αντιβιοτικά. «Στην περίπτωση που χρειάζονται, πρέπει πρώτα να έχει εξεταστεί το παιδί από γιατρό. Συνεπώς, μας βγάζει έτσι από τον πειρασμό να αυτενεργήσουμε» εξηγεί. Ετσι, το kit πρώτων βοηθειών πρέπει να περιέχει:

– Αντιπυρετικά/ παυσίπονα.
– Αμπούλες φυσιολογικού ορού, λίγες γάζες, θερμόμετρο.
– Ενα αντιισταμινικό σιρόπι (αλλεργικές αντιδράσεις).
– Μια τοπική αντιφλεγμονώδη κρέμα ή σε συνδυασμό με τοπικό αντιβιοτικό.
– Ενα οφθαλμικό κολλύριο.
– Ενα σκεύασμα με ωτικές σταγόνες (οι ωτίτιδες είναι συχνές, ειδικά στις αλλαγές κλιματικών συνθηκών με μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας).
– Σκεύασμα ηλεκτρολυτών για την περίπτωση γαστρεντερίτιδας.
– Αντισηπτικά και είδη περιποίησης τραύματος (τραυμαπλάστ, τοπικά αντισηπτικά, κ.λπ.).
– Σιρόπι για τη ναυτία.
– Ελαστικοί επίδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι η κάκωση ή το διάστρεμμα των αρθρώσεων έχει εκτιμηθεί από ειδικό και οι γονείς έχουν λάβει σχετικές οδηγίες.

«Για την περίπτωση που ταξιδεύουμε στο εξωτερικό αεροπορικώς, συνήθως χρειάζεται να έχουμε μαζί μας και μια ιατρική συνταγή που να συνοδεύει τα φάρμακα σε υγρή ή κρεμώδη μορφή, αν αυτά βρίσκονται στις χειραποσκευές και είναι συγκεκριμένου όγκου (>100 ml) γιατί αλλιώς κατάσχονται», υπενθυμίζει η παιδίατρος.

_________

* Το κείμενο της Παιδίατρου Άννας Παρδάλη MD, MSc δημοσιεύτηκε στο tanea.gr