Τα δύο περιστατικά παιδιών με νόσο Kawasaki σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα που ανακοινώθηκαν σε προηγούμενο δημοσίευμα, αναπόφευκτα προκαλούν αγωνία στους γονείς αναφορικά με το αν μπορεί να συνδέονται με τον κορωνοϊό, αλλά και με τα περιστατικά παιδιών σε Αγγλία, Ιταλία και Αμερική που παρουσιάζουν επικίνδυνο τοξικό σοκ, πολλά εκ των οποίων βρέθηκαν θετικά στα τεστ του Covid-19.
Τα πρώτα ευρήματα στην Ελλάδα δείχνουν, ότι το μεν παιδί στο Ιπποκράτειο είναι αρνητικό στον Covid-19, ενώ δεν έχουμε ακόμα αποτέλεσμα για το δεύτερο παιδί, στο Αττικό.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή πλέον γίνεται πολύς λόγος για τη συγκεκριμένη νόσο, είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, ώστε ψύχραιμα να αντιμετωπίσουν τυχόν συμπτώματά της.
Επικοινωνήσαμε, λοιπόν, με την παιδίατρο κ. Άννα Παρδάλη, η οποία απάντησε σε όσα θέλετε να ξέρετε σχετικά με τη Νόσο Kawasaki:
«Αρχικά να διευκρινίσουμε, ότι τα δύο περιστατικά παιδιών που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν έχει βρεθεί να σχετίζονται με Covid-19», λέει η παιδίατρος και συνεχίζει:
Η νόσος Kawasaki κάνει συχνά την εμφάνισή της στη χώρα μας –ενδεικτικά σε ιδιωτικό παιδιατρικό νοσοκομείο έχουμε περίπου 1-2 περιστατικά τον μήνα. Πρόκειται για μία νόσο, μια αγγειίτιδα, που υποθέτουμε ότι συσχετίζεται με εκλυτικά λοιμογόνα αίτια, κυρίως ιώσεις αλλά και μικρόβια (η λίστα αυτών είναι τεράστια), χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακριβώς με ποια. Πάντως, συμβαίνει συνήθως σε παιδιά κάτω των 4 ετών.»
Αναφορικά με το αν υπάρχει κάποια εποχή του χρόνου στην οποία παρουσιάζεται έξαρση Kawasaki, η κ. Παρδάλη απαντά, ότι: «Μπορεί να έχει μια, ας το πούμε, ‘επιδημική τάση’, παράλληλη με την έξαρση των ιώσεων, δεδομένου ότι στην τυπική της μορφή ακολουθεί μία ίωση που έχει ήδη ξεκινήσει.»
Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε
Η κ. Παρδάλη διευκρινίζει, ότι η Kawasaki έχει δύο τύπους.
Στην τυπική Kawasaki, τα τυπικά συμπτώματα είναι πυρετός για πάνω από 5 ημέρες (ο οποίος μπορεί είναι από χαμηλός έως υψηλός), εξάνθημα, διόγκωση λεμφαδένων, κόκκινα χείλη, επιπλοκές στο γαστρεντερικό και επιπεφυκίτιδα.
Στην άτυπη Kawasaki μπορεί το παιδί να μην έχει το σύνολο των συμπτωμάτων, κάτι που κάνει την διάγνωσή της πιο δύσκολη.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία επικίνδυνο νόσο, δεδομένου ότι προσβάλει τα αγγεία της καρδιάς και ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει ανευρύσματα, με όλες τις τραγικές επιπτώσεις που αυτά μπορεί να ενέχουν.
Πώς θα προφυλάξουμε το παιδί μας
Όπως τονίζει η παιδίατρος, «αν διαγνωστεί έγκαιρα και το παιδί τεθεί σε ειδική αγωγή (ειδική ανοσοσφαιρίνη) στο πρώτο 10ημερο των συμπτωμάτων, η πιθανότητα για επιπλοκή είναι ένα εξαιρετικά ελάχιστο ποσοστό. Στη συνέχεια, βέβαια, το παιδί ακολουθεί μακροχρόνια αγωγή για κάποιο διάστημα, πάντως στην πλειονότητα των περιπτώσεων η πορεία του είναι πολύ καλή.»
Δεδομένου, όμως, ότι η νόσος Kawasaki θυμίζει πολύ μια απλή ίωση, πώς θα καταλάβει ο γονιός ότι πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό; Είναι κάτι που το παιδί μπορεί να περάσει στο σπίτι του, σαν μια απλή ίωση; Η κ. Παρδάλη τονίζει τη σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης:
«Καταρχάς, στην τυπική της μορφή, ξεκινά μία ίωση της οποίας επιπλοκή είναι το Kawasaki. Φαίνεται, δηλαδή, πως εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και γι’αυτό την έχουν συνδέσει τελευταία με τον κορωνοϊό.
Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι το κρίσιμο διάστημα μεταξύ της 4ης και 5ης ημέρας! Αν ο πυρετός τις ημέρες εκείνες συνεχίζει, θα πρέπει να ζητηθεί η επανεκτίμηση του παιδιού. Εξάλλου, μετά την 1η εβδομάδα της νόσου, έχουμε και εκτίναξη των εργαστηριακών του δεικτών, οπότε πλέον έχουμε σαφή διάγνωση, αλλά και θεραπεία.»
_________
* Το κείμενο της Παιδίατρου Άννας Παρδάλη MD, MSc δημοσιεύτηκε στο infokids.gr