Στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια και ειδικά την τελευταία πενταετία, η Ελλάδα καταγράφει μια θλιβερή πρωτιά: η χώρα μας κατακτά, την πρώτη θέση σε παιδική παχυσαρκία σύμφωνα με ορισμένες μελέτες ή ανταγωνίζεται τη Μεγάλη Βρετανία όντας δεύτερη, σύμφωνα με άλλες!

Σε ότι αφορά την παγκόσμια κατάταξη, δυστυχώς κι εκεί η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις πρώτες 5 θέσεις! Σε μια μεγάλη μελέτη που ανακοινώθηκε πρόσφατα σε διεθνές συνέδριο στη Μ. Βρετανία, στη χώρα αυτή, κατά την τελευταία δεκαετία εξαιτίας της παχυσαρκίας, 15πλασιάστηκαν τα ποσοστά του σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά!!

Αντίστοιχη αίσθηση ή καταγραφή υπάρχει και σε άλλες χώρες. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτή η μεγάλη αύξηση, είναι κάτι που διερευνάται.

Από την άλλη, οι γιατροί έχουν στρέψει την προσοχή του κόσμου σήμερα στο λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο προσπαθώντας να τον ευαισθητοποιήσουν γύρω από αυτό. Με τον όρo μεταβολικό σύνδρομο εννοούμε το συνδυασμό των ακολούθων παθολογικών καταστάσεων: υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκία που είναι αλληλένδετα και αλληλοεπηρεαζόμενα μεταξύ τους και καταλήγουν στην αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων!

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκόσμια! Επίσης με το ρυθμό που αυξάνεται η παχυσαρκία, το 2045, οι οφειλόμενοι σε αυτή θάνατοι, θα είναι πολύ περισσότεροι από τα ναρκωτικά ή τον ιό του AIDS!

Συγκεκριμένα για το συσχετισμό του σακχαρώδη διαβήτη με την παχυσαρκία, τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά, συμβαίνει το εξής: Το πάγκρεας παράγει μια ορμόνη, την ινσουλίνη. Ο ρόλος της στον οργανισμό, είναι να μεταβολίζει το σάκχαρο.

Όμως σ’ ένα παχύσαρκο άτομο η δράση της ινσουλίνης συναντά περιφερική αντίσταση από τα λιποκύτταρα με αποτέλεσμα ενώ παράγεται κανονικά, να μην μπορεί να δράσει και να συσσωρεύεται στον οργανισμό. Συσσωρεύεται όμως και το σάκχαρο αφού δεν μπορεί να το μεταβολίσει η ινσουλίνη, προκαλώντας υπεργλυκαιμία και σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ, όπως ονομάζεται.

Εάν το παχύσαρκο άτομο χάσει βάρος η κατάσταση αυτή αναστρέφεται, η ινσουλίνη δρα κανονικά και τα επίπεδα του σακχάρου επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα!

Ο σακχαρώδης διαβήτης, λοιπόν, σαν έκφραση του μεταβολικού συνδρόμου, που οφείλεται στην παχυσαρκία είναι απ’ τη μία, μια επικίνδυνη κατάσταση αθεράπευτη έχει σοβαρή για την υγεία εξέλιξη και μακροπρόθεσμα θανατηφόρα, και απ’ την άλλη μια εύκολα αντιστρέψιμη κατάσταση με μόνο μέτρο την απώλεια βάρους!

Για τους λογούς αυτούς η παχυσαρκία κατατάσσεται από την Ιατρική στις νόσους! Έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουν και οι γονείς! Σαν νόσο, όχι απλά, μια κατάσταση!

Και να θυμούνται ότι το λίπος σε περίσσεια στον οργανισμό είναι τοξική ουσία, την όποια πρέπει και να αποβάλλουν, όπως θα ήθελαν να κάνουν για οποιαδήποτε τοξική ουσία που βλάπτει τον παιδικό οργανισμό!

*Το κείμενο της Παιδίατρου Αννας Παρδάλη δημοσιεύτηκε στο we24.gr.