Από την έναρξη της χειμερινής περιόδου του 2015 μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 (ώρα 15:30), σύμφωνα με τα στοιχεία απ το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Έλεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 99 πολύ σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 93 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας). Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 13 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Τα περισσότερα από αυτά ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1) pdm09Α και λίγα στον υπότυπο (Η3Ν2). Καταγράφεται λοιπόν ξεκάθαρα έξαρση γρίπης, που όμως ουσιαστικά διανύει τον πρώτο μήνα, μιας περιόδου που αναμένεται να διαρκέσει, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, για τουλάχιστον δυο μήνες ακόμη!

Μάλιστα, οι δυο επόμενοι μήνες, πάντα κατά τα πρότυπο που κάθε χρόνο βλέπουμε να εξελίσσεται η γρίπη, είναι το χρονικό διάστημα που περιμένουμε την κορύφωση της.

Τα έως τώρα στοιχεία, δεν μπορούν να μας δώσουν μια σαφή εικόνα για την πορεία της έξαρσης αυτής, όμως είναι σαφές από την εμπειρική έως τώρα καταγραφή της κίνησης στα ιατρεία μας και στα νοσοκομεία, ότι η γρίπη και φέτος θα μας απασχολήσει αρκετά!

Στην Ελλάδα για την περσινή χρονιά της χειμερινής περιόδου 2014-2015 πέθαναν περίπου 89 άτομα μεταξύ των οποίων τα 5 ήταν παιδιά!

Με αφορμή λοιπόν όλα τα παραπάνω, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

  • Η γρίπη είναι μια ιδιαίτερη ίωση, μια λοίμωξη του αναπνευστικού, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές από το αναπνευστικό, καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα και σε άτομα με βεβαρυμμένο ιστορικό να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο!
  • Στα παιδιά, ακόμη και τα υγιή, που είναι όμως μικρά σε ηλικία (δηλαδή έως 5 ετών) η γρίπη μπορεί να διαδράμει με πολύ σοβαρή εικόνα θέτοντας όχι σπάνια σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους!
  • Όλα τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας , με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, καθώς και καρδιαγγειακά, αιματολογικά και ανοσολογικά νοσήματα, θεωρούνται υψηλού κίνδυνου για βαριά και επικίνδυνη νόσηση από τη γρίπη.
  • Το ίδιο ισχύει και για όλα τα παχύσαρκα άτομα, και τα άνω των 65 ετών!

Δυστυχώς στη χώρα μας, τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης για την εποχική γρίπη, είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι ότι κάθε χρόνο δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός από τους φορείς Υγείας για παρότρυνση και παροχή αντιγριπικών εμβολίων, καθώς και μια αδικαιολόγητη αντίσταση από την πλευρά του κόσμου να εμβολιαστούν, ακόμη και αν κάποιοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες!

Όμως πραγματικά δεν είναι άδικο και ανόητο να χάνονται σήμερα, ζωές έτσι άδικα, από τη γρίπη ενώ μπορούν να προστατευτούν τόσο απλά και εύκολα;

Και παρότι ο εμβολιασμός διενεργείται στα τέλη του φθινόπωρου, ώστε να δοθεί στον οργανισμό ο χρόνος να παραχθούν αντισώματα, ακόμη και τώρα δεν είναι εξαιρετικά αργά να προβεί κανείς σε κάτι τέτοιο. Με δεδομένο ότι ακόμη είμαστε στην αρχή της περιόδου έξαρσης της γρίπης ίσως να προλάβει κανείς να προστατευτεί για το υπόλοιπο διάστημα γιατί, οι μέχρι τώρα ενδείξεις για τη γρίπη, προμηνύουν μάλλον πολύ άσχημη συνέχεια.

* Το κείμενο της Παιδίατρου Άννα Παρδάλη δημοσιεύτηκε στο we24.gr